latinica  ћирилица
03/10/2017 |  09:00 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

"Torlak" se povlači iz BiH (VIDEO)

Glavni dobavljač vakcina za Bosnu i Hercegovinu izgubio sertifikat. Nadležni tvrde da nema mjesta panici jer vakcina ima dovoljno do 2018. godine
Vakcina - Foto: RTRS
VakcinaFoto: RTRS

Institut za imunologiju i virusologiju sa sjedištem u Beogradu "Torlak", koji je donedavno držao monopol u nabavci vakcina za Bosnu i Hercegovinu, povlači se sa ovog tržišta, saznaju "Novosti".

Drugim riječima, Torlak i Imunološki zavod nemaju više vakcine sa važećim dozvolama za stavljanje u promet u BiH.

- Razlog je što ovi proizvođači nemaju važeću dozvolu za proizvodnju, izdatu od nadležne državne institucije u zemlji proizvođača, i dodatno, nemaju GMP sertifikat, odnosno sertifikat o ispunjavanju uslova dobre proizvođačke prakse. Pored ovih uslova, postoje i brojni drugi koje je potrebno zadovoljiti da bi vakcina, ili bilo koji drugi lijek, dobili dozvolu za stavljanje u promet u BiH - potvrđeno je u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak izjavio je da je "Torlak" do sada imao neku vrstu monopola kad je u pitanju nabavka vakcina i da će, konačnim povlačenjem sa bh. tržišta koje je u proceduri, to mjesto ostati upražnjeno.

- Do sada je taj monopol realizovan tako što su "Torlakove" vakcine prometovane u BiH, ipak "Torlak" će otići uskoro zato što ne ispunjava uslove države Srbije, dakle, sertifikat od proizvođača, fabrike na čijoj teritoriji se nalazi da bi mogla da konkuriše za registraciju lijekova na tržištu. "Torlak" je do sada na neke načine prolazio, vjerovatno i ispunjavao neophodne uslove, a sertifikat nije dobio, moguće upravo zbog toga da se malo razbije taj monopol, jer zaista postoji veliki broj proizvođača u ostatku Evrope koji bi rado plasirali svoje proizvode na našem tržištu, ali je to do sada bilo skoro nemoguće - izjavio je Zolak.

Fond zdravstvenog osiguranja Srpske ima potpisan ugovor sa Institutom. Fond plaća Institutu nabavku, skladištenje i distribuciju vakcina, a plaća i domovima zdravlja za uslugu davanja vakcina. Ukupni troškovi u 2016. godini iznosili su 3,2 miliona KM, od čega su troškovi samih vakcina bili 2.854.469 KM.

Zolak je mišljenja da bi najidealnije bilo da se nabavka vakcina vrati na državni nivo.

- To, istina, nije pitanje za nas, ali da postoji prava želja da se nešto promijeni, nadležni ministri bi to i riješili, imali bi i bolje cijene, jer BiH je malo tržište.

On naglašava i to da nema razloga za paniku i da će Agencija ponovo preduzeti sve mjere kad je u pitanju testiranje i ispravnost prije plasmana nekog narednog, novog dobavljača.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske izjavili su, za "Novosti", da su u potpunosti snabdjeveni svim imunološkim sredstvima za naredni period.

- Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nabavio je imunološka sredstva, vakcine i serume, redovnom tenderskom procedurom, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, za trogodišnji period, od 2016. do 2018. godine. Vakcine nabavljamo preko zvanično registrovanih dobavljača u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Institut ni na koji način ne utiče, niti može odgovoriti na to od kojeg će proizvođača dobavljač nabaviti vakcine u slučaju definitivnog povlačenja "Torlaka" sa tržišta BiH - izjavila je portparol Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Milka Mrđa.

U narednom periodu, očekuje se raspisivanje tendera za nove dobavljače, a to će biti, kako naglašavaju u Agenciji, u nadležnosti institucija koje se bave nabavkom lijekova u sistemu zdravstvene zaštite, a to su fondovi, institucije i zavodi.