latinica  ћирилица
03/10/2017 |  14:23 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Zvizdić pozvao Republiku Srpsku i Federaciju BiH da se usaglase oko akciza

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić pozvao je danas članove Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, posebno predstavnike Republike Srpske i Federacije BiH da postignu saglasnost o tekstu zakona o akcizama koji će imati potreban nivo transparentnosti i jasno definisanu namjenu sredstava.

"Iz svih dosadašnjih relevantnih javnih istupa nosilaca zakonodavne i izvršne vlasti, kao i brojnih predstavnika privredne i akademske zajednice, evidentno je da sredstva koja će biti prikupljena od povećanja akciza na gorivo moraju biti isključivo namijenjena i usmjerena na izgradnju auto-puteva i puteva u BiH", istakao je Zvizdić.

On je naveo da jedino tako definisana namjena sredstava stvara potrebnu pretpostavku i otvara realne mogućnosti za usvajanje zakona.

"Akcize su pokrenute zbog izgradnje auto-puteva i puteva, s namjerom pokretanja novog investicionog ciklusa, povećanja ukupne konkurentnost i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta", naglasio je Zvizdić.

On je dodao da svi istinski zagovornici novih investicija za izgradnju puteva očekuju da Zakon o akcizama bude odraz takvih razvojnih ideja i planova.

Izvor: SRNA