X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
03/10/2017 |  17:03 | Izvor: RTRS

Bogdanić: Naknade bi trebalo obavezno isplaćivati do 20. u mjesecu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i predstavnici Gradske organizacije slijepih i slabovidih Banjaluka saglasili su se da bi Vlada Srpske trebalo da usvoji obavezujuću odluku da naknade za tuđu njegu i pomoć drugog lica ubuduće budu isplaćivane do 20. u mjesecu.
Dragan Bogdanić - Foto: SRNA
Dragan BogdanićFoto: SRNA

Bogdanić je na današnjem sastanku sa predstavnicima ove organizacije izrazio žaljenje što je isplata za tuđu njegu i pomoć kasnila devet dana, te ocijenio da bi donošenje odluke o isplati ove nadoknade obavezala i resorno, ali i Ministarstvo finansija da te obaveze ubuduće budu isplaćivane do 20. u mjesecu.

"Prihvatio sam da informaciju predložim ministrima, te da Vlada donese odluku, odnosno zaključak i da to bude obaveza Vlade da je ispuni u zadatom roku", rekao je Bogdanić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, izdvajanja za tuđu njegu i pomoć iznose između 1,6 i 1,7 miliona KM na mjesečnom nivou, a u Republici Srpskoj ovu naknadu prima više od 20.000 lica.

On je izrazio nadu da će gradske organizacije i udruženja lica sa invaliditetom intenzivirati saradnju sa Savezom lica sa invaliditetom, kako bi se postigli što bolji rezultati.

Bogdanić je podsjetio da je resorno ministarstvo prije dva mjeseca sa predstavnicima Saveza lica sa invaliditetom dogovorilo da se formira tijelo u čijem će sastavu, osim njega, biti i ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja, predsjednik i potpredsjednik Saveza opština i gradova Srpske, kao i predstavnici svih saveza i udruženja lica sa invaliditetom od javnog interesa.

"Imali smo sastanak 15. septembra, na kojem smo definisali smjernice u kom pravcu ćemo raditi", rekao je Bogdanić.

On je naveo da su time obuhvaćeni zahtjevi Gradske organizacije, ali i širi problemi sa kojima se susreću lica sa invaliditetom.

Sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidih Banjaluka Radomir Radanović izrazio je zadovoljstvo jer je Bogdanić uvažio zahtjeve predstavnika ove organizacije, te što je razgovor donio i rezultate.

"Dogovorili smo se i da u koordinaciji sa savezima lica sa invaliditetom radimo na strategiji i poboljšanju prava ovih lica, za čiju izradu je formirana radna grupa", rekao je Radanović.

Radanović je izrazio nadu da više neće biti razloga za proteste, te da će predstavnici organizacije sutra, umjesto najavljene protestne šetnje, okupiti svoje članstvo na istom mjestu.

"Iznijećemo sve ove naše zahtjeve i pokazati javnosti da ćemo i ubuduće na taj način vršiti pritisak ukoliko dinamika rješavanja problema ne bude išla u željenom smjeru", naveo je Radanović.

Pojedini mediji juče su prenijeli da su civilni invalidi grada Banjaluka najavili proteste zbog kašnjenja u isplatama naknada za tuđu njegu i pomoć.

Izvor: Srna