latinica  ћирилица
04/10/2017 |  09:12 | Autor: RTRS

Doručak, ipak, jeste najvažniji obrok

Nađite načina da ujutru odvojite tih petnaestak minuta i doručkujte na miru.
Namirnice (Foto: Thinkstock) -
Namirnice (Foto: Thinkstock)

Ako preskačete doručak, izloženi ste povišenom riziku od bolesti srca i krvnih sudova.

Koliko god da žurite ujutru, trebalo bi da nađete 15 minuta i doručkujete na miru. I, ne, ovo ne poručuje vaša mama nego nauka.

Rezultati novog istraživanja samo su dodali na težini tezi da je doručak najvažniji obrok u toku dana, pošto je studijom utvrđena veza između preskakanja doručka i lošeg kardiovaskularnog zdravlja.

Ako prezirete žitarice, i mrštite se na sam pomen hrane kad otvorite oči, žalimo slučaj.

Tokom istraživanja, naučnici su analizirali zdravlje i način ishrane 4.052 sredovječne osobe, u pitanju su bili muškarci i žene, zaposleni u bankama i bez ranije istorije kardiovaskularnih bolesti.

Na samom početku, učesnici u istraživanju zamoljeni su da napišu šta su i kada jeli tokom prethodnih 15 dana.

Uz to, prikupljeni su podaci o njihovom indeksu tjelesne mase (BMI), nivou holesterola, a trebalo je da se izjasne i da li su pušači ili ne, kao i da odrede koliko su fizički aktivni.

Zatim su obavljeni pregledi, provjeravanje prohodnosti arterija oko srca i u vratu.

Oni koji su preskakali doručak, ili jeli vrlo male količine hrane za doručak, imali su slabije prohodne arterije, što znači da su bili izloženi višem riziku od srčanog i moždanog udara nego ispitanici koji su za doručak unosili 20 odsto od ukupnog broja kalorija u toku dana.

Među onima koji generalno ne doručkuju, kod 75 odsto ispitanika utvrđena je subklinička slika ateroskleroze.

Pritom, odnos procenata nije se mijenjao ni kada su uzeti u obzir i faktori kao što su pušenje ili povišen krvni pritisak.

Ali, prije nego što počnete da vjerujete u "magijske moći" činije žitarica u ranim jutarnjim časovima, evo još nekoliko korisnih informacija.

Ispitanici koji ne doručkuju imaju, pokazalo se, generalno nezdraviji stil života - ne vode računa o kvalitetu onoga što jedu, često konzumiraju alkohol i puše.

E sad, da li je za ovaj povišen rizik od kardiovaskularnih bolesti krivo baš preskakanje doručka ili taj sveukupno nezdrav životni stil, pitanje je. Prilične su šanse da je i ovo drugo u pitanju, ali neporeciva je činjenica da zdraviji ljudi, generalno, doručkuju.

Ako želite nešto da promijenite, ako imate višak kilograma, loše se osjećate, možda bi vaš prvi korak ka zdravijem životu moglo da bude upravo obećanje koje ćete sami sebi dati - da ćete dan započinjati doručkom. Ništa vas ne košta da pokušate.

Izvor: Mondo