latinica  ћирилица
04/10/2017 |  11:11 ⇒ 11:18 | Autor: RTRS

Petogodišnjak i trogodišnjak iz Gradiške najmlađi pčelari u regiji

Nevenu i Damjanu pčelinjaci njihovih očeva omiljena su mjesta za igru

Da pčelarstvo u Potkozarju ima odličnu perspektivu, pokazuju petogodišnji Neven Škorić iz Јazovca i trogodišnji Damjan Gagić, koji “pčelari“ u selima Kijevci i Vrbaška.

I njihovi očevi Dario Škorić i Goran Gagić ubrajaju se u najmlađe pčelare u regiji. Ljubav prema pčelarenju u ove dvije porodice prenosi se s koljena na koljeno.

Nevenu Škoriću iz Јazovca kod Bosanske Gradiške omiljeno mjesto za igru je očev pčelinjak. On svakodnevno satima boravi među košnicama i pčelama. Brojni sajmovi Ovog dječaka pčele uopšte ne napadaju niti se ko sjeća da se ikad požalio na pčelinji ubod.

Njihova kuća okružena je košnicama, čistom prirodom i pašnjacima. Pčelarstvo je tradicija u ovoj porodici. Time su se bavili Nevenov djed Slavko, pradjed Piljo i ostali preci, a ljubav prema pčelama i medu prenosi se generacijama s koljena na koljeno.

- Pčelarstvom se bavim intenzivno. Imam 60 košnica, pletem i trnke od raževe slame, hvatam rojeve, proizvodim raznovrstan med. U početku sam Nevena tjerao dalje od pčela, strahujući da ga ne ubodu. Ipak, on je mjesto za igru pronašao tamo gdje mnogi ne smiju ni da privire. Zanemario je igračke i razvio prijateljstvo sa pčelama - kaže Dario Škorić.

Neven kaže da mu je najljepše u pčelinjaku te da se divi vrijednim pčelama koje neprestano lete od košnice do cvjetova sakupljajući polen.

 - Sviđa mi se kako pčele zuje i unose med. Hodaju mi po prstima i lete kada podignem ruku. Ponašaju se kao bubamare, hodaju po dlanu gore-dolje, a onda polijeću s vrha prsta kada podignem ruku. Pogledajte kako su vrijedne i stalno lete. I ja ću biti pčelar – govori petogodišnji Neven Škorić.

Mali pčelar - Damjan Gagić (Foto:avaz.ba)

A da Neven Škorić nije usamljen među dječacima zaljubljenim u pčele i košnice, potvrđuje trogodišnji Damjan Gagić. Damjanovi roditelji Goran i Danijela su pčelari, učesnici brojnih pčelarskih sajmova u regionu i aktivni članovi Udruženja proizvođača ekološke i organske hrane.

Goran je ljubav prema pčelama naslijedio od stričeva, a siguran je da će pčelarstvo među Gagićima nastaviti njegov sin Damjan.

-U maju 2011. godine stric mi je za rođendan poklonio košnicu i roj. Danas imam 25 društava i registrovan pčelinjak. Redovno izlažemo med i ostale proizvode na sajmovima i drugim manifestacijama - kaže Goran.

Ljubav prema pčelarstvu već u trećoj godini pokazao je i Damjan. On se igra pčelarskim rekvizitima, a s roditeljima ide na sajmove i izložbe.

- U dvorištu se igra dijelovima košnica, ramovima, rekvizitima. Nabavili smo mu pčelarsko odijelo, sasvim je izvjesno da će i on pčelariti – ističe ponosni Goran Gagić.

Ova dva primjera jasno pokazuju da pčelarstvo u Potkozarju i Lijevče polju ima snažnu perspektivu. I ne samo pčelarstvo nego i ljubav i predanost prema prirodi, ljudima, proizvodnji zdrave i organske hrane.

Izvor: Avaz