latinica  ћирилица
04/10/2017 |  14:15 ⇒ 14:29 | Autor: RTRS

Čuveni ruski reditelj u Beogradu

Karen Šahnazarov, čuveni ruski reditelj, scenarista i producent, dolazi u Beograd povodom premijere filma "Ana Karenjina, Sjećanja Vronskog", zakazane za 12. oktobar u Dvorani Kulturnog centra.
Karen Šahnarazov (Foto:.wikimedia.org) -
Karen Šahnarazov (Foto:.wikimedia.org)

Radnja filma "Ana Karenjina, sjećanja Vronskog" odvija se u vrijeme rusko-japanskog rata, u Mandžuriji. Glavni hirurg ruske vojne bolnice spasava život nekolicini ranjenih oficira, među njima i grofu Vronskom. Kada sazna za njegov identitet odlazi u bolnički stacionar i saopštava mu da je surova igra sudbine i da mu je baš on spasio život, jer grofa smatra odgovornim za tragediju njegove porodice.

Iz bogate biografije uspješnog reditelja, koji je godinama direktor MOS filma, izdvajaju se filmovi "Bijeli tigar", koji je 2012. godine bio ruski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

Značajan uspjeh ostvarili su i filmovi "Word No.6" kao i "Courier".

Šahnazarov je povodom dolaska u Beograd istakao da veoma cijeni srpsku kinematografiju i dodao: "Mnogo toga me vezuje za Јugoslaviju, za Srbiju. Imam i puno prijatelja kod vas, a i sam Beograd je jako važan grad za svakog ruskog reditelja. Bukvalno sam sve svoje filmove prikazivao u Srbiji", rekao je ruski reditelj.

Tim povodom, sinoć je u Beogradu otvorena izložba fotografija glumica koje su kroz istoriju igrale popularnu heroinu.

Svi koji budu posjetili izložbu uživaće u fotografijama Kire Najtli, Grete Garbo, Vivijen Li i ostalih poznatih glumica, kao i u projekciji kratkog filma koji prikazuje scene tragičnog kraja Ane Karenjine iz preko 20 ostvarenja koja su snimana kroz istoriju.

Ideja izložbe je da se aktuelna bioskopska publika podsjeti velikih zvijezda koje su do sada igrale lik Ane Karenjine, a pred premijeru pravog spektakla reditelja Karena Šahnazarova.

Izvor: Tanjug