X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
04/10/2017 |  17:10 | Izvor: RTRS

Darvin je bio u pravu!

Život na Zemlji nastao je kada su našu planetu "bombardovali" meteoriti, koji su padali u "topla mala jezera". Baš u njima nastali su prvi oblici života, a ne u okeanima, kako se ranije mislilo.
Planeta Zemlja - Foto: Screenshot/YouTube
Planeta ZemljaFoto: Screenshot/YouTube

Porijeklo života jedna je od najvećih misterija s kojima se čovječanstvo suočilo. U posljednjih nekoliko godina naučnici su zagovarali ideju da je život nastao uz vulkanskih otvora na okeanskom dnu. Međutim, nova istraživanja podržavaju teoriju Čarlsa Darvina iz 1871. da su prva živa stvorenja nastala "u nekom toplom malom jezeru s mnogo amonijaka i fosfornih soli".

Međutim, tu ideju tek sada su potvrdili stručnjaci univerziteta Mekmaster u Kanadi i instituta "Maks Plank" u Njemačkoj.

- Kako bismo shvatili porijeklo života, moramo da znamo kakvi su uslovi postojali na Zemlji preij nekoliko milijardi godina - kaže jedan od autora studije Tomas Hening.

- Kao što naša studija pokazuje, astronomija pruža sve ključne odgovore na to pitanje. Detalji o tome kako je nastao Sunčev sistem direktno su uticali na porijeklo života na Zemlji - dodao je naučnik.

Tako je život na našoj planeti nastao prije između 4,5 i 3,7 milijardi godina, kada je mali meteorit sa amonijakom i vodonik cijanidom pao u neko malo jezero.

Proračuni sugerišu da su prvi molekuli ribonukleinske kiseline (RNA) nastali tokom te faze, a kada su jezera presušila, formirali su duge lance. Ti dugi lanci su nastavili da se produžavaju tokom "vlažnih i suvih" ciklusa na Zemlji i u nekim povoljnim okolnostima spontano se replikovali.

Ti molekuli sadržali su prvi genetski kod života na našoj planeti.

Izvor: Agencije