latinica  ћирилица
05/10/2017 |  13:51 | Autor: RTRS

Testirajte svoje čulo mirisa

Јednostavan test prepoznavanja mirisa govori mnogo o našem zdravlju.
Nos (Foto: onlinevoicecoaching.com) -
Nos (Foto: onlinevoicecoaching.com)

Demencija je danas sve češća pojava, a ovo stanje moguće je predvideti i čitavih pet godina pre pojave prvih "pravih" simptoma, i to jednostavnim testom prepoznavanja mirisa.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Čikagu pokazalo je da su osobe koje ne mogu da identifikuju četiri od pet uobičajenih mirisa izložene čak dva puta višem riziku od demencije od osoba kojima to nije problem.

Što je čulo mirisa slabije, to je viši rizik od demencije u poznijim godiama.

Mirisi koje bi trebalo da prepoznajete su praktično svakodnevni - nije u pitanju nešto što ne možete da provjerite i kod kuće. Riječ je o mirisu mentola, ribe, narandže, ruže i prirodne kože, a ako osoba nije u stanju da raspozna četiri od pet ovih mirisa, trebalo bi da se obrati svom ljekaru.

Pošto je na ovaj način moguće predvidjeti stepen rizika od razvoja demencije dovoljno rano, to stručnjacima ostavlja mogućnost da pacijentu preporuče odgovarajuće lijekove, način ishrane, stepen fizičke aktivnosti... koji mogu da odlože ili smanje vjerovatnoću pojave prvih simptoma ovog kognitivnog poremećaja.

Ovaj test je koristan jer iako se naučnici godinama bave demencijom, i dalje ne postoje precizni testovi koji bi mogli dovoljno rano da ukažu na pojavu ovog poremećaja, prije nego što dođe do nepovratnog kognitivnog popravljanja dakle. U pojedinim slučajevima, dešava se da demencija prođe "neprimijećeno" i gotovo dvije decenije, a kada se dijagnoza postavi, obično bude suviše kasno.

Ali, rezultati ovog novog istraživanja pokazali su da se prva oštećena mozga manifestuju u neuronima zaduženim za raspoznavanje mirisa.

Pet godina nakon što je obavljena prva faza istraživanja tokom koje je osobama starosti između 57 i 85 godina testirano čulo mirisa, naučnici su analizirali njihovo zdravstveno stanje i poredili ga sa rezultatima testova.

Ispostavilo se da je kod gotovo svih ispitanika koji pet godina ranije nisu raspoznavali ni jedan od ovih mirisa u međuvremenu postavljena dijagnoza demencije, a skoro 80 odsto onih koji su u prvoj fazi studije prepoznavali samo jedan ili dva od ponuđenih pet mirisa takođe je oboljelo, prenosi "Dejli mejl".

"Gubitak čula mirisa je prvi upozoravajući signal da nešto nije u redu, i da je došlo do značajnih oštećenja. Ovaj jednostavan test prepoznavanja mirisa je efikasan, brz i jeftin način prepoznavanja stepena rizika od demencije", navodi se u studiji.

Procjene Svjetske zdravstvene organizacije su da oko 47 miliona ljudi širom svijeta pati od demencije, a svake godine registruje se 10 miliona novih slučajeva.

Izvor: Mondo