latinica  ћирилица
06/10/2017 |  12:56 ⇒ 13:36 | Autor: RTRS

Napušteni svetionik koji će do 2030. nestati (VIDEO)

Zbog zapanjujućih pješčanih dina koje okružuju Rubjerg Knude, ovaj dio neki nazivaju i danska Sahara.
Napušteni svetionik koji će do 2030. nestati (Foto: Youtube Screenshot) -
Napušteni svetionik koji će do 2030. nestati (Foto: Youtube Screenshot)

Na severu Danske još 1900. godine u promet je pušten svetionik Rubjerg Knude. Gorostas visok 23 metara smješten je na obali Sjevernog mora u Rubjergu, tačnije na litici Lønstrup koja se izdiže na 60 metara nadmorske visine.

Kada je izgrađen, oko njega nije bilo pješčanih dina, ali zbog erozije tla, podizanja nivoa mora i jakih vjetrova koji su nanijeli pjesak s obližnjih litica, stvari su se s vremenom dramatično izmijenile.

Svetionik je bio u funkciji od 27. decembra 1900. do 1. avgusta 1968. godine. Zatvoren je kad su ribari shvatili da nanosi pjeska u potpunosti blokiraju pogled na njega s mora.

Erozija tla i "nestajanje"

Pjesak je zatrpao i zgradu muzeja i gostionice koje su se nalazile uz njega, pa su u međuvremenu uklonjene iz sigurnosnih razloga.

Zbog zapanjujućih pješčanih dina koje okružuju Rubjerg Knude, ovaj dio neki nazivaju i danska Sahara. Svake godine ga posjećuje veliki broj ljudi koji žele da uživaju u nesvakidašnjem prizoru te skandinavske zemlje.

Obala u prosjeku svake godine erodira po 1,5 metara, zbog čega stručnjaci pretpostavljaju da će do 2030. godine svetionik "progutati" more i pjesak.

Kako zapravo izgleda ovaj zapanjujući dio Danske, pogledajte u video-snimku.

Izvor: B92