latinica  ћирилица
06/10/2017 |  15:50 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Poziv poljoprivrednicima da preuzmu potvrde za dodatno regresirano gorivo (VIDEO)

Resorno odjeljenje gradske uprave u Bijeljini pozvalo je poljoprivrednike da preuzmu potvrde za dodatno regresirano gorivo koje je Vlada Republike Srpske obezbijedila kao vanrednu podršku jesenjoj sjetvi zbog šteta od suše.
Regresirano gorivo - Foto: RTRS
Regresirano gorivoFoto: RTRS

Istovremeno, iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju da će ovih dana na račune poljoprivrednih proizvodjača biti uplaćena i dodatna sredstva za nabavku mineralnog djubriva od 28 maraka po hektaru .

Poljoprivrednicima je, uz ranijih 100 litara po hektaru regresiranog goriva, obezbijeđeno dodatnih 20 litara koje mogu preuzeti na jednoj od 12 bezinskih pumpi u Semberiji koje imaju ugovor sa ministarstvom.

Cijeneći štete od suše, Vlada Republike Srpske obezbijedila je dodatnih 5 miliona maraka za podršku jesenjoj sjetvi .

Za nabavku mineralnog djubriva i regresiranog dizel goriva biće utrošeno 1,5 miliona maraka. Iz resornog odjeljenja gradske uprave u Bijeljini pozvali su registrovane poljoprivrednike da preuzmu potvrde za gorivo.

" U Semberiji je broj poljoprivrdenih proizvođača koji ispunjavaju ove uslove. 3.891 korisnik koji može koristiti od današnjeg dana i podići potvrdu na osnovu koje može da koristi regresirano gorivo", rekao je načelnik odjeljenja za poljoprivredu gradske uprave u Bijeljini Mladen Simić.

Sredstva za nabavku mineralnog djubriva ovih dana će biti direktno uplaćena na račune registrovanih poljoprivrednika. U evidenciji ministarstva je oko 1.000 poljoprivrednika sa neaktivnim računima, pa im je upućen poziv da dostave podatke o žiro računima.

"Sami spiskovi poljoprivrednih proizvođača mogu se već naći na internet stranici ministarstva i Agencije za agrarna plaćanja, tako da oni mogu biti informisani i koliko pravo ostvaruju u odnosu na ukupne površine, ko ima aktivan , ko neaktivan račun. Tako da mogu na vrijeme odreagovati kako bi iskoristili to svoje pravo", navela je savjetnica ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Gordana Rokvić.

Zbog ogromnih šteta zbog suše, poljoprivrednici u jesenju sjetvu ulaze mnogo siromašniji – pomoć Vlade,kažu, neće im biti dovoljna, ali nije ni beznačajna.

"Tu pomoć koju ćemo dobiti od ministarstva veoma je bitno pravilno iskoristiti, odnosno zanoviti proizvodnju", kaže Ostoja Nikolić Batković.

PD Semberija u jesenju sjetvu ulazi sa 2 miliona maraka gubitka zbog suše, uz Vladine mjere, kažu, uspjeće da zanove proizvodnju.

REZ : Sigurno će nam pomoći pošto mi obradjujemo 2.500 hektara i trebaće nam znatne količine goriva i djubriva.

U resornom odjeljenju za poljoprivredu gradske uprave u Bijeljini istakli su da u Agrarnom fondu , nemaju dodatna sredstva kojim bi pomogli poljoprivrednike u jesenjoj sjetvi .