latinica  ћирилица
06/10/2017 |  17:25 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Ugljevik višemilionski deficit "vuče" godinama - opozicija najavljuje javni skup (VIDEO)

Iako s budžetom od 13 i po miliona maraka, najvećim po glavi stanovnika u Srpskoj, Ugljevik je kreditno zadužen, i godinama "vuče" višemilionski deficit. Tri puta su dobili negativnu ocjenu revizora.
Ugljevik - budžet - Foto: RTRS
Ugljevik - budžetFoto: RTRS

Opozicija, SNSD, DNS i NDP, zbog nedomaćinskog poslovanja opštinskog rukovodstva, najavljuje javni skup, za koji, kažu, itekako ima razloga.

"Revizorski izvještaj pokazuje ovdje da se bahato ponašalo, da su se trošila sredstva mimo onih raspoloživih u budžetu, da su se skalapali ugovori, da se realizacija u 2016. godini vrši sa zakašnjenjem od pet godina. Načelnik kao najodgovorniji za sve to ne poštuje čak ni sopstvene odluke", istakao je Božidar Vasić iz Ujedinjene Srpske.

U revizorskom izvještaju na više od 20 mjesta pominje se nepoštovanje zakona. Ista priča ponavlja se i u ovoj godini, tvrdi opozicija. 

"Pojedine stavke budžeta prekoračene preko 100 posto, od planiranih sredstava za 2017. godinu čitavu u prvih šest mjeseci su potrošene preko 100 posto i naravno opet će se nekim relokacijama ravnati", rekao je predsjednik Kluba odbornika DNS-a Dragiša Vidaković.

Samo u 2016. godini manjak u budžetu bio je milion 400.000 maraka,a ukupan deficit trostruko je veći, uprkos godišnjoj renti Rudnika i Termoelektrane Ugljevik od pet miliona maraka .U proteklih deset godina od ovog novca nisu obezbijeđena nova radna mjesta, a nema ni kapitalnih investicija. Gdje je završio taj novac?

"Najviše se znači pare troše da se dobiju izbori, a poslije toga u Ugljeviku se ništa ne radi. Kad ne bude bilo rente ovdje u Ugljeviku biće strašna situacija", poručio je  odbornik SNSD-a u SO Ugljevik Milutin Tasovac.

Opozicija najavljuje i javni skup da se probudi svijest naroda.

"Smatramo da je treći uzastopni negativni izvještaj razlog za tako nešto da se održi, za razliku od te Skupštine naroda u Banjaluci gdje je samo mišljenje sa rezervom", naglasio je predsjednik Kluba odbornika DNS-a Dragiša Vidaković.

"Opozicija će pokušati da radi na tome, da to organizujemo čisto radi informsianja jer ovdje se radi na dezinformsianju javnosti", smatra odbornik SNSD-a u SO Ugljevik Milutin Tasovac.

Da je sve više nezadovoljnih koji napuštaju Ugljevik govori podatak da je prosječna starost stanovnika 50 godina. 

Revizori su, između ostalog, utvrdili da su plate isplaćivane bez poreza i doprinosa, da je prilikom dodjele sredstava za sport i nevladine organizacije u nekim slučajevima bilo odstupanja i do 150 odsto. Ni načelnik opštine Vasilije Perić, ni odbornici vladajućih stranaka nisu željeli da komentarišu tri uzastopna negativna revizorska izvještaja.