X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
07/10/2017 |  12:58 | Izvor: RTRS

Savjeti o dijetama koje ne bi trebalo slijediti

Ako vam neko da neki savjet u vezi sa dijetom, to nužno ne znači da treba da ga slijedite.
Dijeta - ilustracija (foto: mrsmuffintop.com) -
Dijeta - ilustracija (foto: mrsmuffintop.com)

Ovde vam nudimo pet savjeta koji se tiču dijete koje ne biste trebali da slijedite.

1. Zbog masti ste debeli

Zdrave masti kao što su masti u avokadu, u stvari mogu da vam pomognu u naporima da smršate. Ranije se mislilo da se debljamo zbog masti, ali dijeta sa niskim procentom masti neće vam pomoći u kontroli težine ili da budete zdraviji.

Situacija je malo komplikovanija od toga.Izvori dobrih masti su ribe, orašasti plodovi ili masline. One najčešće imaju visok procenat omega 3 masnih kiselina. Loše masti su obično prerađene verzije biljnih masti kao što su soja, kukuruz ili kikiriki. Ove prerađene, loše masti najčešće imaju visok sadržaj omega 6 kiselina i veoma su podložne oksidaciji tokom obrade što ih čini štetnim za naš organizam.

2. Smanjen unos karbohidrata pomaže u naporima da se izgubi na težini

Karbohidrati nisu neprijatelj. Da, zbog karbohidrata dobijate na težini ako ih jedete u prevelikim količinama, kao i bilo koju drugu hranu, ali ako ih izbacite iz ishrane ili ozbiljno umanjite njihov unos, možete ugroziti vaše ciljeve kada je u pitanju tjelesna težina.

Јedan od razloga zbog kojih integralne žitarice sprečavaju dobitak na kilaži i pomažu u naporima da se gubi na težini jeste sadržaj vlakana. Istraživači sa univerziteta u Јuti pratili su navike u ishrani sredovječnih žena gotovo dvije godine i zaključili da je uvećan unos vlakana kod žena doprinio gubitku težine u najvećem broju slučajeva. Žene koje su smanjile unos vlakana dobile su na težini.

Ključ je u tome da se držimo integralnih žitarica i izbjegavanje prerađenih žitarica. Prerađene žitarice nemaju dovoljan sadržaj vlakana i najčešće sadrže šećer, a obje stavke doprinose rastu tjelesne težine.

3. Dani kada jedete sve što poželite su neophodni

Prejedanje u toku jednog dana može uticati na nivoe grelina u tijelu, a grelin je osnovni hormon gladi koji funkcioniše zajedno sa leptinom (hormonom sitosti) kako bismo držali glad i sitost pod kontrolom.

- Zbog ovog u stvari možete osjećati veću glad - kaže dijetetičar Majorie Nolan.

U zavisnosti od toga šta je za vas "dan kada jedete sve što poželite", može vam se desiti da unesete toliko kalorija da vratite težinu koju ste izgubili tokom nedjelje. Sve u svemu, ekstremno stroga dijeta i jedan dan kada je sve dozvoljeno nije održiva varijanta.

4. Preskakanje obroka kako bismo smanjili unos kalorija

Unošenje samo voća i povrća je greška. Ako smanjenje unosa kalorija doprinosi gubitku na težini, onda je preskakanje ponekog obroka najbolji način da postignete cilj, zar ne? Vjerovatno nije tako i, u stvari, preskakanje obroka može da vam se osveti.

Istraživanja su pokazala da preskakanje obroka u toku dana i unos jednog velikog obroka uveče rezultira potencijalno rizičnim promjenama u metabolizmu. Oni koji preskaču obroke imali su uvećane nivoe šećera kada se izbjegavaju obroci i kasniji insulinski odgovor, a takve okolnosti mogu dovesti i do dijabetesa.

5. Izbjegavajte sva slatka zadovoljstva

Nema potrebe da kažete "ne" svim svojim omiljenim namirnicama. Možda vas zbunjuje, imajući u vidu da smo rekli da dani kada jedete sve što poželite mogu ozbiljno ugroziti vaše napore. Ali ako pokušate da ograničite sebe samo na najhranljivije namirnice sve vrijeme, u jednom trenutku ćete popustiti i završiti tako što ćete se prepustiti pretjerivanju u ishrani.

Zato je pametno sebi redovno udovoljavati. Ne vjerujete nam? Nutricionisti se slažu. Dijetetičar Јoy Bauer kaže za Hafington Post da udovoljavanje sebi ograničenom porcijom svaki dan vam u stvari može pomoći da ostanete na pravom putu.

Porcije ipak jesu važne tako da ne treba da pojedete cijelo pakovanje sladoleda ili kesu bombona. Odredite količinu porcije, ostatak sklonite i uživajte.

Izvor: B92/Danas