X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
08/10/2017 |  10:52 ⇒ 12:00 | Izvor: RTRS

Upoznajte Džeksa, specijalistu za narkotike

Džeks, šest godina star crni labrador, službeni je pas, specijalizovan za otkrivanje narkotika i jedan je od četiri psa Uprave carina, treniranih da otkriju nedozvoljenu robu.
Džeks, specijalista za narkotike - Foto: RTS
Džeks, specijalista za narkotikeFoto: RTS

Džeks je "specijalista" najviše za otkrivanje marihuane, heroina, kokaina, a kako je za Tanjug rekao Vladimir Čolaković iz Odsjeka za carinsku kontrolu i upotrebu službenih pasa Uprave carina, može da osjeti i tablete, kao i steroide.

Pas kada otkrije narkotike, uznemiri se i grebe, a može da se trenira i da sjedne, ali to se obično radi sa psima koji se obučavaju za otkrivanje eksploziva.

Naravno, kako kaže, pas ne smije da bude nemiran kada je eksploziv u pitanju, a kada se radi o drogi, pas se više uzbudi.

Labrador Džeks inače je u Srbiju došao iz Francuske, gdje je prošao obuku od devet mjeseci, nakon koje se "javio na dužnost" u srpsku Upravu carina.

Isprva je komande Džeksu, ili možda bolje reći Žaku, davao na francuskom, priča Čolaković, dok ga nije "prebacio" na srpski.

Džeks je inače druželjubiv pas, zgodan je ljudima za rad, kada se recimo kontroliše autobus pun ljudi, djece i ako ga neko slučajno nagazi u toj kontroli, on neće reagovati i zato je dobro što je labrador, kaže Čolaković, jer da je neke druge rase, u tom slučaju mogao bi da ujede.

"To je jako bitno, jer pas ne može da nosi korpu dok radi i mora da bude miroljubiv. Džeks, koji nam je došao nam je kao kuče od godinu dana, u avgustu puni šest godina, a inače je kod mene u kući i stalno je sa mnom", kaže Čolaković.

Pored Džeksa, Uprava carina ima još jednog psa treniranog da otkrije narkotike, kao i dva psa obučena da otkriju cigarete, a koji se trenutno nalaze na obuci u Rumuniji i doći će u novembru.

Pored pasa, Uprava carina u borbi protiv krijumčarenja nedozvoljene robe i ljudi, koristi i moderne mobilne skenere, kojih ima 10, zatim raspolažu i jednim fiksnim skenerom koji je na aerodromu "Nikola Tesla", a postoje i dva skenera za kontrolu prtljaga, te osam skenera za kontrolu tečnosti.

Izvor: Tanjug