latinica  ћирилица
08/10/2017 |  11:25 | Autor: RTRS

Samo jedno prejedanje nedjeljno može ozbiljno da vam naškodi

Јedete zdravo od ponedjeljka do petka. Unosite mnogo tečnosti, povrća i voća, vježbate svaki dan, trezni ste. Onda dođe vikend i vi želite svoju "nagradu". Dok kažete "keks", već pivom zalivate picu i čips, radujući se čokoladnom desertu.

Međutim, ako se tješite da jedan dan prejedanja neće mnogo uticati na vaše konačne ciljeve, varate se.

Nova studija sugeriše da samo jedan dan pretjerivanja u nezdravim namirnicama može da poremeti vaš metabolizam.

Istraživači su ispitali 15 zdravih ljudi koji su imali zadatak da, poslije "zdravih" radnih dana, subotom uživaju u brzoj hrani. Ispostavilo se da su tokom tog dana u prosjeku uneli 78 odsto više kalorija od njihovih dnevnih potreba.

Onda su im izmjerili nivo šećera u krvi i uporedili ga sa nivoom prije gozbe. Suprotno svim očekivanjima, ispostavilo se da je nivo insulina u njihovoj krvi smanjen za 28 odsto.

Insulinska osjetljvost je važna jer pokazuje koliko dobro tjelesne ćelije apsorbuju šećer iz krvi i pretvaraju ga u energiju. Dakle, ako je vaša osetljivost narušena, tijelu je potrebno sve više i više insulina, kako bi tijelo apsorbovalo šećer. Na kraju, vaš pankreas dostiže granicu i nije sposoban da pruži dovoljno insulina da se taj posao obavi.

Višak šećera u krvi potom se gomila u krvotoku i na kraju vodi ka dijabetesu.

Zaključak? Potrebno je da jedete uravnoteženo.

"Konstantna hiperprodukcija insulina vodi disfunkciji pankreasa i nesposobnosti proizvodnje insulina onda kad je potreban", kaže vođa studije Karl Halston.

Nije poznato da li je za ovu pojavu presudan broj kalorija ili količina masnoće u hrani koju unesemo, ali u svakom slučaju, treba da vodimo računa o tome kako se hranimo, čak i vikendom.

Naravno jedno prejedanje u nekoliko nedjelja sigurno neće dovesti do dijabetesa. Ipak, ako su vaši "dani hedonizma" suviše česti, možda bi trebalo da razmotrite neki odmor za vaš pankreas.

Izvor: B92, Metro.co.uk