X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/10/2017 |  15:51 | Izvor: RTRS

Koja društvena mreža je najgora za psihičko zdravlje?

Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu ispitali su korsnike društvenih mreža o njihovim navikama i raspoloženju dok ih koriste.
Društvene mreže - Foto: ilustracija
Društvene mrežeFoto: ilustracija

Istraživanje je obuhvatilo 1.787 ljudi od 19 do 32 godine, a odnosilo se na Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine i LinkedIn. Prvi rezultat koji su istraživači dobili jeste da što više vremena mlada osoba provodi na društvenim mrežama, to je sklonija depresiji.

Pitate se kako društvene mreže utiču na depresiju? Osim što izazivaju osjećaj ljubomore već i opsjednutost životom druge osobe. Na kraju, to nas vodi do ubjeđena da svi žive bolje i srećnije od nas samih.

Istraživači su kasnije došli i do rezultata koje mreže čine da se najviše osjećamo pod stresom i manje vrijedno-na prvom mjestu našao se Instagram, a na kraju Јutjub koji ni najmanje nije uticao na nečije zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju da će ovakav efekat mreže imati upravo na one pojedince koji imaju sklonosti da budu depresivni, ponajviše zbog niskog samopouzdanja koje nikada nisu izgradili.

Izvor: B92