X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/10/2017 |  16:10 | Izvor: RTRS

Ova planina smrtonosnija je i od Everesta

Ona je jedno od najljepših čuda prirode, ali je istovremeno i jedno od najsmrtonosnijih.
Stona, planina u Kejptaunu  (Foto:Thinkstock) -
Stona, planina u Kejptaunu (Foto:Thinkstock)

Stona planina u Kejptaunu u Јužnoafričkoj Republici, svake godine dočeka više od milion turista. Ipak, ne vrate se svi živi iz ovog pohoda.

Planina sa zaravnjenim vrhom visoka je 1.085 metara i često je obavijena gustim oblacima, koji izgledaju kao njen "stolnjak". Uspon je prepun živopisnog divljeg cvijeća, a sa vrha imate pogled na cio grad i pučinu.

Međutim, bajkoviti izgled može vam odati pogrešan utisak o Stonoj planini. Ona je smrtonosnija i od Mont Everesta.

Iz Kluba planinara Јužnoafričke Republike objašnjavaju da mnogi misle da je lako popeti se na Stonu planinu, budući da je visoka "samo" 1.085 metara, ali većina zanemaruje činjenicu da uspon uopšte nije jednostavan. Svake godine zbog toga strada između 10 i 20 ljudi.

Ona oduzima više života nego velike bijele ajkule koje žive blizu obala Јužnoafričke Republike. Većina planinara strada nakon što zaluta i brzo dehidrira. Mnoge je zatekla nagla promjena vremena, a posljednjih godina određen broj njih gine u pokušaju da napravi atraktivan selfi.

Poređenja radi, na Stonoj planini je između 2010. i 2011. poginulo sedmoro ljudi, a na Everestu četvoro.

Međutim, 2012. Everest je uzeo 10 života u poređenju sa četiri na Stonoj planini, tako da se trendovi mijenjaju.

Prema Bazi podataka o nesrećama na južnoafričkim planinama, od 1980. na Stonoj planini poginula je 131 osoba. Najsmrtonosnija godina, koja je odnijela 15 života, bila je 2009.

Stručnjaci kažu da je za većinu njih kriva neadekvatna priprema za različite vremenske uslove na terenu. Mnogi su nastradali iz naizgled banalnih razloga, zato što nisu ponijeli mapu rute, toplu odjeću i napunjen telefon.

Izvor: B92