latinica  ћирилица
10/10/2017 |  18:01 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Kako će EU gledati na ekonomska ulaganja Turske u Srbiju? (VIDEO)

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan doputovao je u zvaničnu posjetu Srbiji, i doveo 175 turskih privrednika, koji žele da ulažu u Srbiju. Ministri dvije vlade potpisali su sporazume o privrednoj saradnji kojim se, između ostalog, predviđa i gradnja kraka "Turskog toka", ali i učešće Turske u izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo.
Erdogan i Vučić - Foto: SRNA
Erdogan i VučićFoto: SRNA

Potpisivanjem 12 sporazuma, Turska i Srbija započele su, čini se, novu eru u odnosima i potvrdile da, kako je to istakao predsjednik Srbije, više nije 1389. nego 2017. Predsjednici su jedan drugog nazvalii prijateljem, a Erdoganov stav je čak da su Turska i Srbija ključne zemlje na Balkanu.

"Nećemo gledati ko šta govori i šta se komentariše. Poslije jednog teškog perioda smo došli tu gdje smo sada. Želimo da sa Srbijom, ali i sa čitavim Balkanom, napravimo velike korake kako bi se riješili svi problemi. Zato je potrebno i da se između Sarajeva i Beograda što prije napravi auto-put", rekao je Erdogan.

Sporazumom o slobodnoj trgovini, predviđen je bescarinski izvoz goveđeg mesa i suncokretovog ulja u Tursku, obim razmjene biće povećan sa 800 miliona na milijardu dolara. Sporazum o infrastruturi predviđa uključenje Turske u gradnju auto-puta ka Sarajevu i snabdijevanje Srbije gasom kroz budući `Turski tok`. Turski privrednici u Srbiju su do sada uložili 110 miliona dolara, a od onih koji su došli sa Erdoganom, očekuje se novi talas investicija.

"Potpisaćemo Memorandum sa turskom kompanijom `Taip` koja će investirati u Kraljevu. Čekali smo, a pošto smo bili nedovoljno brižni, uspjeli smo da uništimo gotovo sve fabrike građene prije 40 godina... Danas smo uspjeli da zamolimo tako da turski investitor dolazi u Kraljevo, gdje će zaposliti 2.500 radnika", naglasio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dva lidera razgovarala su i o potrebi poštovanja Dejtona u BiH i imeprativu dobrih odnosa Srba i Bošnjaka. Most spajanja je Novi Pazar, kaže Erdogan.

"Želim da kažem i ovdje da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, a to ću još jednom ponoviti i u Novom Pazaru. Želim to da podijelim s građanima u srijedu u Novom Pazaru", dodao je Vučić.

Velika dobrodošlica turskom predsjedniku tumači se kao politička zrelost Srbije da razgovara i sa onima sa kojima se ne slaže. A sa Turskom se ne slaže u brojnim pitanjima, od priznanja i podrške nezavisnosti Kosova do saradnje sa EU, a zbog komplikovanih odnosa Ankare i Brisela, postavlja se i pitanje - kako će Unija gledati na ovu posjetu.