X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/10/2017 |  20:01 ⇒ 20:38 | Izvor: RTRS

Šta se dešava sa našim tijelom kada preskočimo obrok?

Preskaknje obroka u rijetkim prilikama nije toliko loše, ali redovno preskakanje obroka može imati negativne zdravstvene efekte.
Hrana (Foto:Thinkstock) -
Hrana (Foto:Thinkstock)

Skoro svima se dešava da preskočimo obrok ili dva. Neko pokušava da izgubi težinu i jede manje, drugi nemaju vremena da jedu, a postoje i oni koje dijeta vodi u krajnost, pa izbjegavaju da uopšte jedu

Brojne naučne studije pokazuju efekte preskakanja obroka - ono može dovesti do poremećaja u ishrani, nezdravih dobitaka na težini i loših performansi, između ostalog.

Važno je napomenuti da tijelo ne razumije razliku između gladovanja ili preskakanja obroka. To znači da tijelo reaguje na isti način kada ne dobije dovoljno izvora energije.

Evo šta se dešava sa našim tijelom kada preskočimo obrok:

Metabolizam se usporava

Prvo, šta je metabolizam? To je proces u tijelu pri kojem se hrana pretvara u energiju. Čak i kad fizički ne radimo ništa, tijelo još uvijek funkcioniše - cirkulacija krvi, disanje i slično, i za ove aktivnosti potrebna je energija koja potiče od hrane.

Stalno ste na dijeti, a nikako da smršate?

Preskakanje obroka signalizira tijelu da nema dovoljno hrane ili izvora energije, a tijelo reaguje spuštajući brzinu metabolizma kako bi sačuvalo izvore goriva. Tijelo će sačuvati dodatne kalorije iz sljedećeg obroka kako bi izbjeglo nedostatak izvora energije.

U osnovi, kada metabolizam uspori, hrana koja se pojede se ne "koristi" tako efikasno. Od pomoći pri tome je konzumiranje izbalansiranih obroka kako bi se metabolizam u tijelu zadržao na normalnom nivou.

Takođe, pomaže prava količina sna (7-9 sati) i konzumiranje puno vode.

Prejedanje i prekomjerna težina

Kada preskočimo obrok i postanemo zaista gladni, naš sljedeći obrok pretvara se u gozbu - mi težimo da pojedemo više. Preskakanje obroka će nas učiniti gladnijim kada sljedeći put jedemo.

Nekoliko studija je povezalo povećanje tjelesne težine sa preskakanjem obroka (naročito doručka).

Kada je tijelo lišeno hrane, mozak će biti na visokom nivou uzbune u potrazi za bilo kojom hranom i žudeće za visokokaloričnom (nezdravom) hranom.

Kod sljedećeg obroka, tijelo čuva dodatne kalorije iz hrane kao instinkt za preživljavanje, jer nije sigurno kada će ponovo dobiti hranu. Dodatne kalorije koje se ne iskoriste se pretvaraju u masnoću.

Osjećaj bijesa zbog gladi

Bes zbog gladi je stvaran, a javlja se zato što se nivo šećera u krvi smanjuje kada preskačemo obroke.

Naš mozak funkcioniše na glukozi i kada mozak ne primi dovoljno goriva, dovodi tijelo u režim gladovanja i oslobađa hormone stresa.

Ovo je isti razlog zbog kojeg se teže fokusiramo kada smo gladni. Mozak ima malo goriva i donosi odluku o najboljem načinu kako da iskoristi preostalu energiju. Postajemo razdražljivi i loše volje.

Ako pokušavate da izgubite težinu, obavezno jedite prave porcije zdravih obroka tokom cijelog dana, spavajte, vježbajte i uzimajte puno vode.

Izvor: Mondo