X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/10/2017 |  15:16 ⇒ 15:36 | Izvor: RTRS

Karadžić-Јovičević: Nema ideja za oporavak zdravstvenog sistema Srpske

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Sonja Karadžić-Јovičević izjavila je danas da zdravstveni sistem u Republici Srpskoj uopšte ne postoji niti ideje kako da bude oporavljen.
Sonja Karadžić Јovičević i Slaviša Raković - Foto: SRNA
Sonja Karadžić Јovičević i Slaviša RakovićFoto: SRNA

"Zdravstveni sistem je propao u `Bermudskom trouglu` negdje između Ministarstva zdravlja Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih ustanova", rekla je Јovičevićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ističući da nikada nisu preduzeti koraci da se zdravstveni sistem oporavi, ona je rekla da su u ovom momentu jedini sigurni koraci ka dodatnom zaduženju "u drugu milijardu ukupnog dugovanja".

"Dugovanja su ogromna po svim segmentima. Samo dugovanja za doprinose i za poreze prelaze 200 miliona maraka", tvrdi Јovičevićeva.

Prema njenim riječima, najteže za zdravstvene radnike jeste da ne mogu da ovjere knjižice i sami da dođu do usluga u zdravstvu i da se liječe.

Ona je navela da su u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci u posljednjih pet godina uplaćeni doprinosi za samo godinu i po, te da je slična situacija je u Bolnici Istočno Sarajevo gdje je za pet godina uplaćeno doprinosa i poreza za svega pet mjeseci.

"Ovakva situacija pokazuje da ukupno dugovanje UKC Banjaluka iznosi 250 miliona KM, bez najnovijeg zaduženja", rekla je ona, komentarišući najavu da će Univerzitetski klinički centar Republike Srpske novim kreditom od 55 miliona KM pokušati da refinansira postojeće dugove.

Јovičevićeva, koja je član Odbora za zdravstvo u Narodnoj skupštini, rekla je da ne zna da li će Odbor na narednoj sjednici razmatrati ovaj potez Kliničkog centra.

Šef Sektora za finansije u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a Slaviša Raković rekao je da je riječ o postupku javne nabavke Kliničkog centra koji je pozvao banke da ponude kredit za refinansiranje u visini od 55 miliona KM.

"Klinički centar nije sposoban da servisira svoje obaveze prema bankama. Ako tome dodamo da je dužan 45 miliona samo Poreskoj upravi, vidimo da se poslovanje ovog centra nalazi u dubokom procjepu", rekao je on.

Prema njegovim riječima, sporno je da nijedna banka, sa ovakvim poslovanjem Kliničog centra, neće odobriti kredit bez obzira koja je njegova namjena.

"Ukoliko neka banka potražuje pare koje Klinički centar ne može da vraća, onda se to zove reprogramiranje, ali onda banka dolazi u situaciju da bude sankcionisana od Agencije za bankarstvo Republike Srpske", naveo je Raković.

Izvor: SRNA