latinica  ћирилица
14/10/2017 |  09:44 ⇒ 10:49 | Autor: RTRS

Raka oslobođena od terorista

Grad Raka, koji je bio glavno uporište militanata Islamske države , potpuno je oslobođen od terorista, javio je portal televizije Al Arabija, pozivajući se na svoje izvore.

Preostali militanti su položili oružje i predali se oružanim snagama Snaga demokratske Sirije (SDF), rekao je sagovornik tog televizijskog kanala.

Iz kurdske milicije ЈPG  je rečeno da je ID na pragu poraza, te da grad danas ili najkasnije sutra potpuno biti oslobođen od džihadista.

- Borbe i dalje traju u Raki. DŽihadisti su na pragu poraza, danas ili sutra grad će biti oslobođen - rekao je portparol ЈPG Nuri Mahmud.

ЈPG su najveća snaga saveza arapsko kurdskih milicija Sirijske demokratske snage (SFD) koje se u Raki od juna bore protiv Islamske države.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je da su pripadnici ID i njihove porodice napustile takj grad i da su stigli autobusi za evakuaciju preostalih stranih boraca i rodbine.

Nije poznato gdje će biti prebačeni. Evakuacija se obavlja u okviru dogovora postignutog između SDF i islamista.

Јuče je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da militanti kontrolišu manje od osam odsto sirijske teritorije. Ruski Generalštab takođe je ranije javio da je rat u Siriji faktički završen.

Raka se nalazila pod kontrolom terorista od 2013. godine. Grad se smatrao nezvaničnom prestonicom Islamske države. Zapadna koalicija na čelu sa SAD je 2016. godine najavila početak operacije za oslobađanje grada.

Izvor: Sputnjik