latinica  ћирилица
14/10/2017 |  11:35 ⇒ 11:38 | Autor: RTRS

Šantićeve večeri poezije- Predstavljene knjige Ristića i Brzulovićeve

U Mostaru su u okviru Šantićevih večeri poezije predstavljene knjige Dejana Ristića "Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941." i Tatjane Brzulović Stanisavljević "Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Јoce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković".
Šantićeve večeri poezije - Foto: SRNA
Šantićeve večeri poezijeFoto: SRNA

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače sinoć je, uz predstavljanje knjiga prikazan i dokumentarni film "Sećanja iz pepela" koji ekranizuje knjigu "Kuća nesagorivih reči".

Dejan Ristić kaže da se njegova knjiga odnosi na prvi vijek istorije Narodne biblioteke Srbije, od njenog osnivanja u Kragujevcu 1838. do njenog tragičnog potpunog uništenja u Beogradu 6. aprila 1941. godine i to je vijek istorije najznačajnije kulturne institucije kod Srba, odnosno vijek istorije srpske kulture kroz prizmu Narodne biblioteke kao riznice pokretnog kulturnog nasljeđa kod Srba.

On je dodao da knjiga prati i istoriju velikana koji su se nalazili na njenom čelu, od Filipa Nikolića, Đure Daničića, Јanka Šafarika, Stojana Novakovića, Nićifora Dučića, Milana Đ. Milićevića, Јovana Boškovića, Stojana Protića, Јovana Tomića i druge koji su bili istoričari, profesri, članovi Srpske akademije nauka i umjetnosti i koji predstavljaju plejadu najistaknutijih ličnosti iz oblasti kulture, nauke i prosvjete u Srbiji.

Knjiga "Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941" je naučna monografija, ali je podjednako namijenjena stručnoj i najširoj javnosti i izazvala je veliko interesovanje i prije nego što je objavljena.

Dejan Ristić je istaknuti stručnjak u oblasti zaštite kulturne baštine, istoričar, prevodilac, arhivista i scenarista. Autor je većeg broja knjiga i više od četrdeset naučnih i stručnih radova. Dobitnik je više priznanja za doprinos kulturi i zaštiti kulturne baštine.

Knjiga Tatjane Brzulović "Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Јoce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković" govori o arhivskoj zbirci Јoce Vujića koja se čuva u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu i pravi je dragulj za buduće istraživače, a čine je dokumenta koja su pripadala arhivi kneza Miloša Velikog, to jest kneževoj kancelariji.

"Vrijedni kolekcionar Јoca Vujić prikupio je veliku zbirku kneževe korespondencije i ostale dokumentacije koja broji 2.965 dokumenata. On je veliki dobrotvor beogradskog Univerziteta koji je više od 50 godina prikupljao sve što ima veze sa srpskom istorijom i kulturom, a njegova lična biblioteka od 10.000 knjiga i oko 3000 arhivskih dokumenata prenesena je u našu biblioteku", rekla je Stanisavljevićeva.

Ova vrijedna zbirka je 2014. proglašena za kulturno dobro od velikog značaja. U tim brojnim dokumentima na tri pisma i 13 jezika je i knjaževa korespondencija.

Ona je dodala da se u knjizi, koja je predstavljena u Mostaru govori porodičnoj korespondenciji kneza Miloša i to su uglavnom pisma iz izgnanstva od 1839. do 1858. godine.

"U ovim pismima otkrili smo jedno potpuno novo lice Miloša Obrenovića. Mi ga znamo kao prijekog vladara i apsolutistu, ali u ovim pismima otkrivamo njegovu nježnu stranu", kaže Stanisavljevićeva.

Tatjana Stanisavljević Brzulović radi u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Odjeljenju za narodnu književnost na poslovima vezanim za katalogizaciju serijskih publikacija i obradu arhivske građe Vojislava Јovanovića Maramboa.

Član Upravnog odbora SPKD Prosvjeta GO Mostar Zlatko Serdarević na promociji je istakao veliki značaj knjiga koje su predstavljene, kao i značaj Narodne biblioteke Srbije koja je jedan od stubova srpske istorije, nauke i kulture.

Šantićeve večeri poezije u Mostaru organizuju SKPD Prosvjeta GO Mostar i SPKUD Gusle, a manifestacija se večeras nastavlja pjesničkom večeri u Vladičanskom dvoru.

Izvor: SRNA