latinica  ћирилица
14/10/2017 |  11:59 ⇒ 12:42 | Autor: RTRS

Zvornik- Izložba starih i rijetkih knjiga (VIDEO)

Obilježavajući Dan bibliotekara Republike Srpske u zvorničkoj Narodnoj biblioteci otvorena je izložba publikacija iz fonda stare i rijetke knjige pod nazivom "Tragovi pisane riječi".
Zvornik - biblioteka - Foto: RTRS
Zvornik - bibliotekaFoto: RTRS

Јavnosti su predstavljena izdanja starija od jednog vijeka. Osim umjetničkog, izložba ima i istorijski karakter i nesumnjivo je dio kulturno-istorijskog nasljeđa i svojevrstan poklon ljubiteljima pisane riječi.

Nega Stjepanović, direktorica Narodne biblioteke i Muzejske zbirke Zvornik, istakla je da je namjera izložbe da  sugrađanima predstave najznačajnije čime ova ustanova raspolaže, a to je više od 350 publikacija koje imaju kategoriju kulturnog dobra. Navela je da je obaveza da se ta djela štite i čuvaju.

Između ostalog, izložena su brojna djela iz devetnaestog vijeka pisana goticom, Katihizis iz 1909. godine, Popis stanovništva u BiH iz 1910. na njemačkom jeziku, Dubrovačka trilogija, Ivkova slava i brojne druge knjige. Izložbu su prvi posjetili zvornički prvačići.

Učiteljica Bosiljka Milić rekla je da je ova izložba značajna za Zvornik i da bi željeli da se svake godine nove generacije upoznaju se sa istorijom kako bi imali više saznanja.

Pokretno kulturno bogatstvo biblioteka čuva u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima.

- Budući da je fond stare i rijetke knjige fond koji se čuva odvojeno od ostalog bibliotečkog fonda, zaštićen je i nije dostupan široj javnosti u svakodnevnom korištenju, ali za naše korisnike uvijek je moguće korišćenje ovih publikacija u prostoru čitaonice - navela je bibliotekaraka Branka Mitrović.

Svi koji su propustili otvaranje izložbe, stare knjige će moći pogledati u narednih sedam dana koliko traje ova izložba.