latinica  ћирилица
14/10/2017 |  12:40 ⇒ 15:24 | Autor: RTRS

Pula- Tužioci o oporavku regiona od posljedica rata

V.d. glavnog tužioca BiH Gordana Tadić, glavni tužilac u Haškom tribunalu Serž Bramerc, tužioci iz Hrvatske i Srbije, naučni radnici i drugi koji se bave dokumentovanjem posljedica ratnih razaranja, razgovarali su u Puli o oporavku zemalja regiona od posljedica teških razaranja, dolaska do pravosudne istine i odgovornosti počinilaca.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su učesnici ovog skupa razgovarali i o poslijeratnoj obnovi i izgradnji povjerenja.

U saopštenju je navedeno da Tužilaštvo BiH radi na više od 40 predmeta u okviru kojih se istražuje i procesuira razaranje kulturnih i vjerskih objekata svih religijskih konfesija i u svim krajevima BiH.

U ratu u BiH uništen je veliki broj kulturni znamenitosti i zaštićenih spomenika kulture, kao i crkava i džamija širom BiH, što je u svom mandatu procesuirao Haški sud, a nastavlja da procesuira Tužilaštvo BiH i pravosuđe BiH, kao i pravosuđe zemalja regije.

U Sens dokumentacionom centru u Puli, prikazana je izložba o sudskim procesima i činjenicama u vezi uništavanja kulturnih i vjerskih objekata, a učesnici konferencije imali su priliku da razgovaraju sa tužiocima iz regiona, kao i referentnim stručnjacima iz BiH, zemalja regije i cijelog svijeta koji su istraživali i dokumentovali ratne zločine sa posebnim akcentima na uništavanje kulturne baštine.

Izvor: SRNA