latinica  ћирилица
14/10/2017 |  15:48 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Kako su ravnogorci postali glavni bezbjednosni problem u BiH? (VIDEO)

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić ne prestaje da šokira javnost!
Ministarstvo bezjebnodsti BiH - Foto: RTRS
Ministarstvo bezjebnodsti BiHFoto: RTRS

Dok iz zemalja Evropske unije stižu upozorenja o BiH kao bazi terorista i jačanju islamskog ekstremizma u BiH, on Ravnogorski pokret etiketira kao smetnju evro-atlantskim integracijama BiH.

I ne samo to!

U Informaciji o stanju bezbjednosti u BiH za 2016, Ravnogorce je smjestio uz ISIL i terorističku frakciju Al Nusra.

"Miješao" se u svoj posao ili mnogo češće, u tuđi – gromoglasna reakcija javnosti, nezaobilazna je!

Biografiju - stvarnu i "ispoliranu"- Crnih labudova i najcrnjeg među njima Zejda Dukmenića ili Abu Zejda "ne zna".

"Ne zna" ni da se u BiH vijore zastave ISIL-a, niti koliko ima potencijalnih terorista ili bezbjednosno interesantnih lica, a "zna sve" o ekstremizmu i radikalizmu.

Zna ministar bezbjednosti sve i o Ravnogorskom pokretu kao bezbjednosnoj prijetnji.

I bh. smetnji integracionim procesima.


"U BiH je vidno prisutan i etnički/nacionalni ekstremizam sa negativnim uticajem na sigurnosni ambijent. Među nosiocima takve vrste radikalizma sa povremenim nasilnim manifestacijama izdiferencirano je nekoliko ravnogorskih četničkih pokreta, koji su sljedbenici ideologije četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata. Pored agresivnog negiranja legitimnosti države Bosne i Hercegovine i opstrukcije evroatlantskih integracija, postavile su sebi za cilj i ujedinjenje svih ravnogorskih pokreta."

Dio je ovo Informacije o stanju sigurnosti u 2016. godini.

Ni tu nije stavljena tačka. U Informaciji, koju je Mektić sročio i potpisao i krajem avgusta usvojile njegove kolege u Savjetu ministara, a uskoro će iste sadržine i pred bh. poslanike, ravnogorci imaju "naglašeno radikalne stavove i pozivaju na nacionalnu i vjersku netrpeljivost".

To što je sročio rekorder među ministrima svih saziva po broju održanih pres konferencija, da objašnjava i argumentima potkrepljuje, danas nije htio

"Nemamo komentar", kratko je glasio odgovor.

A nas je interesovalo – ako se već raspisao o negatorima legitimnosti države Bosne i Hercegovine i o širenju netrpeljivosti, kako ne spomenu primjera radi sve-prisutnu Antidejton grupu?

Ili, ako je već spominjao sljedbenike ideologije iz dDugog svjetskog rata – gdje "nestadoše" u Sarajevu narastajući Busuladžićevci?

Prozvane ravnogorce, međutim, interesuje – gdje je istoriju učio potpisnik Informacije? Radi su istom uručiti bar jednu knjigu o istoriji Ravnogorskog pokreta.

- Јa mislim da ministar Mektić nema svoje mišljenje i da ne poznaje istoriju Ravnogorskog pokreta, pogotovo organizaciju koja danas baštini tu tradiciju. Ako je Ravnogorski pokret teroristička organizacija, onda sam ja terorista, srpski borac i patriota. A svi mi u Ravnogorskom pokretu smo srpski borci, kaže Јovo Vukeljić iz Ravnogorskog pokreta.
.
Podsjećaju ravnogorci i istoričari zaboravnog ministra, da baštine 100-godišnju tradiciju Kraljeve vojske.

Svoje članove ne šalju na strana ratišta, ne trguju oružjem i ne planiraju terorističke napade u svjetskim metropolama.

Ne ubijaju vojnike po Rajlovcu, niti policajce po Zvorniku.

Nemaju u svojim redovima Mevlide, Nerdine, Emire... Nemaju paradžemate ni baze za obuku bombaša samoubica...

- Oni se pojavljuju samo na određenim praznicima, svetkovinama, kakvo je na primer hapšenje generala Mihajlovića ili njegovo streljanje, ne emitiuju ništa osim želje da se neki istorijski događaji obilježe kao i određene ličnosti. Mislim da je nametanje ocjene da je reč o nekoj bezbjednosnoj prijetnji zlonamjerno, ističe istoričar Bojan Dimitrijević.

Zlonamjerna ili dobronamjerna, Mektićeva Informacija rado je prihvaćena u Sarajevu.

Istom onom gradu u kojem su paradžemati sve češća dekoracija.

I u kojem je odavno već paraistoriografija procvjetala, a teroristi poput Harisa Čauševića Oksa postali rokeri.