latinica  ћирилица
14/10/2017 |  16:55 ⇒ 16:56 | Autor: RTRS

Katalonija: Cilj ponude za razgovore je nezavisnost

Višerangirani katalonski zvaničnik Oriol Hungeras rekao je danas da je cilj ponude za razgovore sa Madridom oko nezavisnosti regiona bio dogovor oko otcijepljenja od Španije, a ne prekid tih napora.
Katalonija (Arhiv) - Foto: RTRS
Katalonija (Arhiv)Foto: RTRS

Hungeras je naglasio da dijalog sa centralnim vlastima u svom središtu mora imati "formiranje Katalonske Republike i posvećenost nezavisnosti".

"Potrebno je iznijeti jasan stav da je najbolji način za ostvarivanje nezavisne republike razovor sa svakim, uključujući međunarodnu zajednicu", rekao je Hungeras članovima njegove partije Eskera Republikana de Katalunja /ERC/.

Puigdemon je početkom sedmice objavio simbolično proglašenje nezavisnosti, ali je nekoliko sekundi kasnije suspendovao radi pregovora sa Madridom o budućnosti regiona.

Španski premijer Marijano Rahoj je predsjedniku Katalonije Karlesu Puigdemonu dao vremenski rok do 16. oktobra da pojasni svoj stav i do 19. oktobra da promijeni mišljenje u slučaju insistiranja na otcijepljenju. On je zaprijetio da će suspendovati autonomiju Katalonije ukoliko Puigdemon odabere nezavisnost.

Izvor: SRNA