X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/10/2017 |  16:59 ⇒ 17:00 | Izvor: RTRS

Asteroid bi ipak mogao da udari u Zemlju? (VIDEO)

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova posljednja stanica ipak bude Zemlja.
Asteroid - Foto: ilustracija
AsteroidFoto: ilustracija

Asteroid 2012 TC4, kako je označen, prošao je pored Zemlje duplo bliže nego prije pet godina kada je prvi put primjećen.

Najnoviji prikazi putanje asteroida, koji bi pored Zemlje trebalo da prođe 2050. godine, pokazuju da ne postoji mogućnost da njegov prolazak, iako znatno bliži Zemlji, na bilo koji način utiče na našu planetu.

Međutim, isto to se ne može reći za narednu "posjetu" koja se predviđa za 2079. godinu.

"Danas znamo da asteroid 2050. neće pogoditi Zemlju, ali bi taj bliži prolazak mogao da utiče na onaj 2079. godine, kada bi mogao da pogodi Zemlju“, ističe Rudigen Јen iz Evropske svemirske agencije.

Šanse da do sudara dođe za 62 godine su ipak male. Sve i da dođe do sudara posljedice bi bile manje nego kada je meteor iznad Čeljabinska eksplodirao 2013. godine, piše Si-Bi-Es.

Meteor je tada u Zemljinu atmosferu ušao brzinom od 66.900 kilometara na čas i eksplozijom oslobodio 30 puta više energije od atomskih bombi upotrebljenih u Drugom svjetskom ratu.

NASA-ini naučnici vjeruju da su sada u stanju da indentifikuju 90 odsto kometa i astreoida, veličine preko jednog kilometra i koji bi bili u stanju da priđu dovoljno blizu da bi mogli da ugroze Zemlju.

Izvor: Agencije