latinica  ћирилица
14/10/2017 |  19:57 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Počinje sjetva ozimih žitarica (VIDEO)

Lijepo vrijeme ide na ruku ratarima, završavaju berbu kukuruza, a počeli su i sjetvu ozimih žitarica.
Poljoprivreda - Foto: RTRS
PoljoprivredaFoto: RTRS

Uslovi za sjetvu su povoljni, a mineralno đubrivo jeftinije u odnosu na prošlu godinu.

Vlada Srpske i ove godine podsticajnim mjerama podržaće proizvodnju pšenice, a obezbjediće i regresirano gorivo i đubrivo.

Zahvaljujući lijepom vremenu sjetva ozimih žitarica je počela u optimalnom agro roku. Zbog štete od suše na kukuruzu, mnogi poljoprivrednici će ove jeseni zasijati više pšenice nego ranijih godina.

- Kukuruz je bio slab, tako da na ovim zemljama ovdje gotovo se ne isplati sijati više kukuruz . Bolje rodi pšenica i moramo mijenjati plodored, priča Vladimir Ilić iz naselja Amajlije.

-Јa sam primjetio da je puno ljudi odlučilo da sije pšenicu, i vidim u pripremi je puno i posijano, dodaje Mujo Mujkanović iz Јanje.

Lijepo vrijeme omogućilo je kvalitetnu obradu oranica, a podsticaji resornog ministarstva ublažiće troškove sjetve.

Radisav Mihajlović iz Amajlija navodi da je plaćao 105 maraka sjeme a đubre 71 marku i da će sijati 20 duluma.

Pored redovnih 200 maraka po ha zasijane površine, 100 l regresiranog goriva i premije od 5 f po kilogramu roda pšenice, obezbijeđeni su i dodatni podsticaji - 28 maraka po ha za nabavku mineralnog đubriva i 20 l regresiranog goriva.

Ova pomoć dobro će doći tvrde i na PD Semberija koje ove jeseni planira da zasije 1.100 ha strnih žita.

- U ovakvom vremenu svaka marka mnogo znači a 300 hiljada maraka svakako da znači puno, ističe Slaviša Gligorević, tehnički direktor PD "Semberija".

Zbog nedostatka vlage na pojedinim parcelama bi moglo doći do problema u sa nicanjem usjeva.

Agronomi savjetuju ratare da sačekaju kišu.

Agronom Stanko Stanić naglašava da treba sačekati par dana da dođe do određene količine padavina, bar 10 litara po m2 da bi se krenulo adekvatnije sa sjetvom strnih žita.

Realizacijom plana sjetve i ostvarene prosječne prinose u Srpskoj se može se očekivati oko 270 hiljada tona roda strnih žitarica.