latinica  ћирилица
14/10/2017 |  21:05 ⇒ 16/10/2017 | 09:07 | Autor: RTRS

EU: Okončana prva faza razgovora o Bregzitu

Prva faza razgovora o Bregzitu je okončana i trenutno nisu planirane nove runde razgovora između britanskih i evropskih zvaničnika uprkos nesuglasicama oko ključnih pitanja, piše britanski dnevnik "Indipendent".
Bregzit (Foto: Thinkstock) -
Bregzit (Foto: Thinkstock)

Zvaničnici sa obje strane su potvrdili da trenutno nema zakazanih sastanaka uprkos obostranom priznanju da nije postignut dovoljan napredak za nastavak trgovinskih razgovora poslije sastanka Evropskog savjeta naredne sedmice.

Britanski dnevnik ističe da, iako se očekuje da će biti zakazani novi sastanci nakon sastanka Evropskog savjeta, u Briselu sve više vlada mišljenje da su pregovori na raskršću.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je tokom sedmice da ako ne dođe do napretka do kraja godine onda se obje strane trebaju zapitati "u kom se pravcu kreću".

Na sastanku Evropskog savjeta kojem će 19. i 20. oktobra u Briselu prisustvovati šefovi Vlada ili država članica EU biće zvanično procijenjeno da li je postignut "dovoljan napredak".

Međutim, zvaničnici su saglasni da će nakon preporuke Evropske komisije i Evropskog parlamenta da nije postignut dovoljan napredak, istu ocijenu dati i Evropski savjet.

Naredna prilika za proglašenje dovoljnog napretka je u decembru kada je naredni sastanak Evropskog savjeta.

Izvor: SRNA