X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
16/10/2017 |  09:22 | Izvor: RTRS

Simptomi koje ne smijete ignorisati

Mnogi previše osluškuju signale tijela i češće nego što je potrebno provjeravaju svoje zdravlje, dok drugi idu u suprotnu krajnost i ignorišu i one simptome koji, upozoravaju ljekari, nikako ne bi smjeli da se zanemare.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Iako većina simptoma koje osjetimo nisu razlog za brigu, postoje neki koje nikako ne treba ignorisati. Dr Evelin Levin nedavno je napravila listu "svakodnevnih" simptoma i objasnila kako oni mogu biti znak ozbiljnijih medicinskih stanja:

Bol u stomaku

Iako je bol u stomaku uglavnom bezopasan, iznenadni abdominalni bol znak je da se morate javiti ljekaru. Mnogo stvari može izazvati ovaj bol - opstipacija, pucanje ciste na jajniku ili oštećena aorta.

Nedostatak daha

Ako ostanete bez daha bez ikakvog razloga, to može sugerisati plućnu emboliju. Takođe, ovo može biti znak za astmu, pneumoniju ili panični napad.

Iznenadna glavobolja

Za mnoge glavobolja je svakodnevni dio života, a njena jačina varira od obične glavobolje do migrene. Međutim, svaki iznenadni bol zahtijeva pažnju ljekara. Ako se glavobolja pojavi iznenada i jezivog je intenziteta, to može ukazivati na krvarenje oko mozga koje zahtijeva momentalnu hospitalizaciju.

Stalna žeđ

Ako uhvatite sebe da pijete previše vode u toku dana, onda bi trebalo da zakažete pregled. Polidipsija je jedan od prvih simptoma dijabetesa. Kada je nivo šećera u krvi previsok, tijelo tjera bubrege da proizvode više urina kako bi se riješili viška glukoze, a to dovodi do velike žeđi i čestog mokrenja.

Bol u ramenima, vilici, vratu ili leđima

Najčešći je simptom srčanog udara, ali razlog njegove pojave može da bude i bezazleniji, recimo istezanje mišića. Ako je povezan sa srčanim udarom obično je u kombinaciji sa malaksalošću, kašljem i povraćanjem. Nakon toga čovjeka počinje da obliva hladan znoj i nesvjestica. Bilo koji od ovih simptoma u kombinaciji jasan je znak da se hitno morate javiti ljekaru.

Izvor: Večernje novosti