latinica  ћирилица
16/10/2017 |  16:21 | Autor: RTRS

Zvanično dokazano: Najbolji način da prestanete da pušite

Rezultati studije koja je sprovedena na Oksfordu pokazuju da je naglo ostavljanje cigareta zaista najbolji način da zaista i prestanete da pušite.
Cigarete - Foto: ilustracija
CigareteFoto: ilustracija

Tokom istraživanja, naučnici su došli do saznanja da pušači koji presijeku sa pušenjem imaju čak 25 odsto veće šanse da poslije četiri nedjelje i dalje ne puše, ali i 42 odsto više šansi da ne puše ni kroz narednih šest mjeseci. To, nažalost, ne važi za one koji su postepeno prestajali da puše prije nego što su konačno i presjekli.

Naime, objašnjenje se krije u tome što su osobe koje su smanjivale broj popušenih cigareta teže odlučile da definitivno presijeku, a ta praksa ujedno i pojačava potrebu za cigaretama. Ipak, ako pak prelomite da pušite onda se odmah mirite sa tim da cigarete neće biti dio vašeg života u narednom periodu. Takođe, mentalno će vam biti lakše i vaše tijelo neće tražiti nikotin.

Godinu dana nakon što prestanete da pušite, rizik od kardiovaskularnih bolesti se smanjuje za 50 odsto, a deset godina nakon što prestanete da pušite i rizik od upale pluća.

Izvor: B92