latinica  ћирилица
17/10/2017 |  07:35 ⇒ 18/10/2017 | 07:28 | Autor: RTRS

NSRS zasjeda u maloj sali; Opozicija udaljena zbog ometanja rada (VIDEO)

U maloj sali Narodne skupštine Republike Srpske, nakon pauze, nastavljena je sjednica poslaničkim pitanjima ministrima u Vladi Srpske - aktuelni čas.
NS RS - ometanje Skupštine - Foto: RTRS
NS RS - ometanje SkupštineFoto: RTRS

1.25... Prema Konsolidovanom izvještaju o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 1. januar-30. jun ove godine budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u iznosu od 1.238.100 miliona KM, što predstavlja 96 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period ove godine. Ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je, podnoseći ovaj izvještaj u Narodnoj skupštini, da su budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci ove godine iskazani u iznosu od 1.109.600 miliona KM ili 88 odsto od budžeta za prvih šest mjeseci ove godine.

"Primici od finansijske imovine u periodu 1. januar-30. jun 2017. godine ostvareni su u iznosu od 62,8 miliona KM, što predstavlja 145 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period ove godine. Najveći dio ovih primitaka u iznosu od 58,4 miliona KM ostvaren je od naplate datih zajmova", rekao je Tegeltija.

Prema podacima iz ovog izvještaja, koji je razmotren u Narodnoj skupštini, primici od zaduživanja u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u ukupnom iznosu od 207,6 miliona KM, što predstavlja 79 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period ove godine.

Od toga je 137,8 miliona KM ostvareno po osnovu realizovanih emisija dugoročnih obveznica Srpske, 19,8 miliona KM po osnovu emisija trezorskih zapisa i 50 miliona KM po osnovu dugoročnog kreditnog zaduženja Srpske kod domaćih banaka.

"Izdaci za otplatu dugova u prvih šest mjeseci ove godine iznose 343 miliona KM, što predstavlja 105 odsto od polugodišnjeg budžeta predviđenog za ove namjene", navodi se u Konsolidovanom izvještaju.

U Narodnoj skupštini razmotrena je Interpelacija za razmatranje Ekonomske politike Vlade Republike Srpske – prijedlog narodnih poslanika. Potpredsjednik Vlade Anton Kasipović rekao je u vezi s tim da je poslanicima opozicije, koji su dostavili ovu interpelaciju odgovoreno na sva pitanja i da je šteta što ne prisustvuju skupštinskom zasjedanju.

Interpelacija je razmotrena bez uvodnog izlaganja.

Narodna skupština je razmotrila i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu.

Poslanici su razmotrili i izvještaj Garantnog fonda Republike Srpske AD Banjaluka o radu i poslovanju za prošlu godinu, prijedlog odluke o usvajanju Prijedloga prostornog plana područja posebne namjene "Klekovača" i prijedlog odluke o usvajanju Nacrta prostornog plana područja posebne namjene "Aerodrom Banjaluka".

U Narodnoj skupštini razmotreno je i stavljanje van snage Odluke o davanju posebnog ovlašćenja broj: 02/1 – 021 – 124/17 od 9. februara 2017. godine i Zaključka u vezi sa Izvještajem Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatu republičkog referenduma na pitanje: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske? broj: 02/1 – 021 – 125/17" od 9. februara 2017. godine.

00.26... Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u prvih šest mjeseci ove godine uspješno je realizovalo poslove i zadatke iz svoje nadležnosti, a zabilježen je pad kriminaliteta za sedam odsto, uz povećanje koeficijenata rasvijetljenosti, ističe se u izvještaju o radu MUP-a za taj period koji je predstavljen u NSRS. U izvještaju se navodi da su od ukupno 4.385 evidentiranih krivičnih djela 83,4 odsto krivična djela opšteg kriminaliteta, kojih je u odnosu na isti period lani manje za 9,1 odsto.

"Smanjen je broj imovinskih krivičnih djela za 13,1 odsto, a broj krivičnih djela protiv života i tijela /272/ manji je za 6,5 odsto, uz koeficijent ukupne rasvijetljenosti od 95,6 odsto", navodi se u izvještaju MUP-a.

Za otkrivena krivična djela u vezi sa zloupotrebama opojnih droga /122/, nadležnim tužilaštvima je podneseno 110 izvještaja protiv 138 lica. Najveće količine oduzetih opijata odnose se na marihuanu /35,9 kilograma/.

Ukupna materijalna šteta nastala izvršenjem 408 krivičnih djela privrednog kriminaliteta je 28.772.000 KM, a izvršioci su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 32.011.000 KM.

Od ukupnog broja krivičnih djela privrednog kriminaliteta 42,2 odsto čine ona koja imaju obilježja korupcije.

Realizovane su i 62 finansijske istrage i provjere na utvrđivanju nelegalno stečene imovine od kojih je okončano 29, a vrijednost trajno oduzete imovine iznosi 610.000 KM.

Nadležnim tužilaštvima podneseno je 10 izvještaja i dopuna izvještaja o počinjenim krivičnim djelima ratni zločin protiv 15 identifikovanih lica, za koje postoje osnovi sumnje da su počinili ukupno 17 krivičnih djela.

Praćenjem bezbjednosno interesantnih pojava i događaja i prikupljanjem operativnih saznanja u vezi sa licima, grupama i organizacijama čije je djelovanje povezano ili se može dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motivisanim terorizmom, sačinjene su 24 operativno–kriminalističke analize i izvršeno je 415 operativnih provjera za lica i vozila, navode iz MUP-a Srpske.

U Narodnoj skupštini bez uvodnog izlaganja prezentovan je i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za period 1. januar- 31. decembar 2016. godine, te Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2017. godinu.

23.45... Poslanici su razmotrili Nacrt zakona o banjama kojim se definišu banje, uslovi i postupak proglašenja banjom i uređuju vrste usluga, koje se pružaju u banjama. Obrazlažući ovo zakonsko rješenje ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković naveo je da je dosadašnji Zakon o banjama stvorio normativno‐pravni okvir za unapređivanje turističkih sadržaja u banjama.

"Potpuno novi zakon praktično sublimira sva ranija rješenja u sferi banjskog turizma na način da pojednostavljuje formalni postupak proglašenja određenog geografskog područja - banjom", rekao je Gluhaković.

U obrazloženju  je navedeno da je novi zakon uslovljen činjenicom da se nova rješenja koja donosi nisu mogla pozicionirati u okviru osnovnog teksta Zakona o banjama iz 2009. godine, jer bi u slučaju pismene redakcije Zakona, takva rješenja podrazumijevala izmjenu više od polovine odredaba, a što je i prema Pravilima normativno‐pravne tehnike za izradu propisa formalan uslov za izradu novog teksta Zakona.

"Prema predloženom zakonu pitanje utvrđivanja valjanosti formalne dokumentacije za proglašenje banje, kao i materijalnih uslova za proglašenje banje je u nadležnosti Ministarstva trgovine i turizma, a konačnu odluku o proglašenju banje donosi Vlada Srpske", navodi se u ovom zakonskom rješenju.

Večeras je razmotren i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske.

Poslanicima je pročitano i pismo porodica osuđenih Srba u Sudu BiH za djela ratnih zločina u kome se navodi da ne postoji objektivnost u suđenju i donošenju presuda. Porodice osuđenih Srba tvrde da su sudije Suda BiH pristrasne, te da je među njima Šaban Maksumić, koji je donio oslobađajuću presudu u slučaju Naser Orić.

23.15... Poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Republike Srpske. Ovim zakonom se između ostalog, osnivaju Okružni sud i Okružni privredni sud u Zvorniku, definiše njihova mjesna nadležnost, kao i uslovi za početak rada navedenih sudova, kada se za to steknu materijalne i druge pretpostavke.

Ministar pravde Anton Kasipović obrazlažući ovaj prijedlog, rekao je da se njime uređuje i mjesna nadležnost između Okružnog suda u Bijeljini i Okružnog suda u Zvorniku, kao i Okružnog privrednog suda u Bijeljini i Okružnog privrednog suda u Zvorniku, a koja je vezana za početak rada Okružnog suda u Zvorniku i Okružnog privrednog suda u Zvorniku.

Ovim zakonskim rješenjem definisana je i nadležnost okružnih sudova kada je riječ o odlučivanju prema žalbi u prekršajnim predmetima. S tim u vezi propisano je da prema žalbi na odluku vijeća okružnog suda u prekršajnim predmetima odlučuje drugo vijeće istog okružnog suda.

Propisano je i da pravno shvatanje usvojeno na sjednici odjeljenja Vrhovnog suda obavezuje sva vijeća u sastavu odjeljenja, pa je s toga predviđeno da se u okviru Vrhovnog suda osniva odjeljenje sudske prakse.

Poslanici su razmotrili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske, kojim je predviđeno da se, osim iznosa novčane kazne i troškova prekršajnog postupka u Registar poreske uprave unose i troškovi prinudne naplate da bi se omogućilo da i ovi troškovi budu naplaćeni.

"Priznanjem okrivljenog za učinjeni prekršaj i njegovo prihvatanje odgovornosti plaćanjem novčane kazne dodatno je razjašnjen institut prihvatanja odgovornosti, pa se propisuje da okrivljeni kasnije ne može negirati odgovornost, niti se žaliti na visinu kazne ili vrstu bilo koje sankcije ili troškova", navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona.

Predmetnim zakonom predviđena je i olakšica za okrivljenog koji prihvati odgovornost za prekršaj i u roku od osam dana plati polovinu izrečene novčane kazne, a u tom slučaju se oslobađa plaćanja druge polovine izrečene novčane kazne.

Kada je riječ o odlučivanju o žalbi na drugostepenu odluku suda, predloženim zakonskim rješenjem promijenjena je i nadležnost suda, i to tako što je predloženo da umjesto Vrhovnog suda o žalbi odlučuje drugo vijeće istog drugostepenog suda.

Poslanici su večeras razmotrili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima.

22.53... Poslanici su razmotrili Prijedlog zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čiji je predlagač predsjednik Srpske Milorad Dodik. Ovim zakonom trebalo bi da se omoguće dijagnostika i liječenje oboljele djece u stranim zemljama u kojima djeluju zdravstvene ustanove u kojima je to moguće.

Odredbe ovog zakona odnose se na djecu, koja su osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske, a kojoj nije moguće pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, kao ni u u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima FZO ima potpisan ugovor.

Zakonom se uređuje osnivanje, status, djelatnost i organizacija posebnog fonda solidarnosti za finansijsku podršku u cilju dijagnostike i liječenja oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Generalni sekretar predsjednika Srpske Siniša Karan je obrazlažući ovaj prijedlog naveo da se ovim aktom definiše način prikupljanja sredstava.

"Posebno određujući sredstva budžeta Srpske u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, umanjenih za iznos doprinosa za socijalno osiguranje, posebnog doprinosa za solidarnost u iznosu od 0,25 odsto od neto plate zaposlenog lica u Srpskoj, budžeta opština i gradova u iznosu od 0,025 odsto ostvarenih poreskih i neporeskih prihoda u prethodnoj fiskalnoj godini, donacija privrednih društava, preduzetnika i pojedinaca, te ostalih sredstava", rekao je Karan.

Poslanik SP Zdenka Gojković kaže da je do sada dijagnostifikovano 130 rijetkih bolesti u svijetu, ocijenivši da je odlična inicijativa predsjednika Srpske Milorada Dodika za donošenje navedenog zakona.

"Važno je što će se moći pružiti adekvatna zdravstvena zaštita za djecu. Usvajanjem ovog zakona biće poboljšana situacija u zdravstvenom sistemu", rekla je Gojkovićeva.

Poslanici su prethodno razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o privrednim društvima, po hitnom postupku.

22.14... Poslanici su razmotrili izmjene i dopune Zakona o Željeznicama Republike Srpske, po hitnom postupku, kojim se definiše sprovođenje postupka restrukturisanja ovog privrednog društva.

Ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić je obrazlažući ovaj prijedlog rekao da je neophodno da se riješi i pitanje viška radnika da bi se postupak restrukturisanja uspješno okončao.

"Veći broj radnika ŽRS ima godine staža predviđene propisima koji uređuju oblast penzijskog osiguranja, ali nemaju potrebne godine života. U ovom slučaju riječ je, uglavnom, o radnicima izvršne službe kojima se priznaje beneficirani radni staž, te, ukoliko ostanu nezbrinuti nakon restrukturisanja, mala je ili skoro nikakva mogućnost da nađu novo zaposlenje", navodi se u obrazloženju.

Donošenjem prijedloga po hitnom postupku ovo privredno društvo bi, već nakon stupanja na snagu zakona, moglo da riješi pitanje penzionisanja oko 260 radnika. U restrukturisanje je aktivno uključena Svjetska banka, dok Ministarstvo saobraćaja i veza i ŽRS vode pregovore sa bankom za dobijanje kredita kojim bi se postupak restrukturisanja uspješno sproveo.

Poslanik DNS-a Duško Ivić rekao je da su izmjene navedenog zakona dobre, jer je potrebno restruktirisati ŽRS.

"Potrebno je uvesti red u ovom preduzeću, a važno je što postoji rješenje – restrukturisanje", rekao je Ivić.

21.55... Poslanici su razmotrili Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske - prijedlog klubova poslanika SNSD, SP i SDS-K, kojom bi trebalo da se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze. U Prijedlogu rezolucije je navedeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković je obrazlažući ovaj prijedlog naveo da će se svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Srpske smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U skladu s tim Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj, na kome bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju", navodi se u dokumentu.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović kaže da ova stranka podržava rezoluciju, jer treba slijediti Srbiju u stavovima o članstvu u vojnim savezima. Podsjetila je da se DNS ranije zalagao za demilitarizaciju BiH, što bi bilo dobro i sada uraditi.

Sjednica NSRS u maloj skupštinskoj sali

Stevanovićeva je ocijenila da je politička situacija u BiH nestabilna, jer nema skupštinske većine u PS BiH. Ona tvrdi da SzP na nivou BiH radi protiv interesa Srpske i želi finansijski kolaps Srpske, te je pozvala na jedinstvo srpskih stranaka o vitalnim pitanjima za interes Srba.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić potvrdio je da je večeras u maloj skupštinskoj sali, prema utvrđenom dnevnom redu, nastavljena sjednica parlamenta kojoj prisustvuju 44 poslanika. Novinari ne prisustvuju sjednici u maloj sali.

21.20... Stevandić je istakao da su iz Banjaluke večeras poslate ružne političke poruke i da su izazvani incidenti.

"Postoji koordinacija Saveza za promjene iz Sarajeva kod ovog pravljenja incidenta u Narodnoj skupštini, ali opozicija će zbog toga pretrpjeti štetu. Dužni smo da očuvamo parlament kao najveći zakonodavni organ", rekao je Stevandić novinarima.

Stevandić je dodao da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović imaju pravo da prisustvuju sjednici parlamenta. Dodik i Cvijanovićeva došli su večeras u prostorije Narodne skupštine, gdje su opozicioni poslanici blokirali rad ove institucije.

Prethodno je, nakon višečasovne rasprave, Narodna skupština usvojila dnevni red 22. sjednice na kome je Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske. Predlagači ove rezolucije su poslanički klubovi SNSD, SP i SDS-K. Nije prihvaćen zahtjev opozicije da u dnevni red skupštinske sjednice bude uvrštena Rezolucija o strateškim ciljevima Republike Srpske, u periodu 2018-2023. godina.

Narodna skupština nije prihvatila ni zahtjev opozicije da u dnevni red po hitnom postupku bude uvrštena informacija u vezi sa ponašanjem pripadnika MUP-a Republike Srpske i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. redovnoj sjednici i opravdanosti održavanja ove skupštinske sjednice, te odluka o stavljanju van snage odluke o razrješenju glavnog revizora Republike Srpske.

Presjednik RS Milorad Dodik u Skupštini

U nastavku zasjedanja 22. redovne sjednice Narodne skupštine izglasano je udaljavanje opozicionih poslanika zbog onemogućavanja rada Parlamenta.

19.00... Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da je poslanicima opozicije izrekao mjere udaljenja predviđene Poslovnikom o radu jer su fizički blokirali Parlament i time narušili moralni integritet poslanika koji žele da rade. Čubrilović je rekao da je mjere izrekao poslanicima opozicije, izuzev potpredsjedniku Narodne skupštine Sonji Karadžić Јovičević iz SDS-a i Zorana Pologoša iz PDP-a, koji nisu ometali rad Parlamenta.

"Mjere su izrečene prema Poslovniku o radu. Nastavićemo rad Parlamenta kada se stvore uslovi", rekao je Čubrilović.

Premijerka Željka Cvijanović u NSRS

On je pozvao poslanike koji ometaju rad Narodne skupštine da napuste veliku salu, jer je parlament jako važna institucija, važnija i od opozicije i od stranaka na vlasti.

"Cilj je da radimo, a ne da ometamo rad parlamenta", poručio je Čubrilović.

Na pitanje da li će poslanici koji ometaju rad parlamenta biti fizički udaljeni, Čubrilović je izrazio nadu da će oni imati razumijevanja da se nastavi nesmetan rad.

On je dodao da poslanici prema kojima su izrečene mjere imaju pravo na žalbu i prigovor, te naveo da nije odlučeno da li će parlament raditi duže od 20.00 časova.

Čubrilović izrekao je mjeru udaljenja sa sjednice za poslanike opozicije, koji su duvanjem u pištaljke blokirali rad Skupštine. Čubrilović je na sjednici, koja je nastavljena nakon polučasovne pauze, naveo da su mjere izrečene u skladu sa članom 165 skupštinskog Poslovnika o radu.

On je prilikom izricanja mjera, koje su predviđene Poslovnikom o radu, pojedinačno pročitao imena poslanika opozicije.

Prije izricanja mjere, Čubrilović je zamolio poslanike opozicije da omoguće rad Parlamenta. Nakon što je izrekao mjeru udaljenja sa sjednice, Čubrilović je dao pauzu dok ne budu stvoreni uslovi za rad najviše zakonodavne institucije.

I prilikom izricanja mjere udaljenja opozicionari su duvali u pištaljke.

Nakon pauze, poslanici su glasali za udaljavanje opozicije iz sale, za šta je glasalo 44 poslanika, a niko nije bio protiv ni suzdržan. I tokom glasanja, poslanici opozicije su duvali u pištaljke.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica izjavio je nakon što je usvojen dnevni red sjednice, da poslanici opozicije neće učestvovati u skupštinskoj raspravi, ali da neće izaći iz sale. Opozicioni poslanici su ponovo stali iza stola gdje sjedi skupštinsko rukovodstvo i pištanjem pištaljkama onemogućili dalji rad.

Govedarica je naveo da opozicija mora pokazati otpor jer, kako tvrdi, vlast u Srpskoj ne poštuje Ustav, zakone i skupštinski Poslovnik o radu.

"DŽaba vam je pričati kako ugrožavate rad institucija i gdje ste doveli Glavnu službu za reviziju javnog sektora. DŽaba vam je pričati i da ste dužni da odgovorite na poslanička pitanja, te da ste morali da dostavite zapisnik sa 21. redovne sjednice. Uzaludno je sa vama o bilo čemu raspravljati kada je za vas mjera većina u skupštini koja je obezbijeđena zna se kako", rekao je Govedarica.

Nakon ovakvog postupka opozicije, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da, iako ima pravo, neće izricati mjere predviđene Poslovnikom o radu, nakon čega je dao polučasovnu pauzu.

18. 30... Poslanici će razmatrati prijedloge zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Srpske, te o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske.

18.05... Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je da je bez osnova zahtjev opozicije da se u dnevni red 22. sjednice NSRS po hitnom postupku uvrsti informacija u vezi sa ponašanjem pripadnika MUP-a Republike Srpske i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. redovnoj sjednici i opravdanosti održavanja ove skupštinske sjednice. Naveo je da se tokom rasprave o predloženom dnevnom redu 22. redovne sjednice naslušao opozicionih primjedbi da akte i zakone ne treba razmatrati po hitnoj, već redovnoj proceduri.

"A onda danas imamo opozicioni prijedlog da se radi po hitnom postupku. Uz sve uvažavanje Poslovnika jedino bi po hitnoj proceduri moglo da ide ono što je govorio šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica, gdje opozicija traži da po hitnom postupku bude razmatrana odluka o stavljanju van snage odluke o razrješenju glavnog revizora Republike Srpske", naveo je Višković.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da se informacija o ponašanju pripadnika MUP-a Srpske treba naći na dnevnom redu, da bi trebalo raspraviti šta se konkretno desilo i ko je odgovoran za brojne propuste na 21. redovnoj sjednici na kojoj su, kako je naveo, pripadnici policije fizički spriječili poslanike da obavljaju svoju dužnost i prisustvuju 21. redovnoj sjednici u maloj sali Narodne skupštine.

"Mora se utvrditi odgovornost i kazna za sve, koji su pozvali policiju da uradi nešto neviđeno u parlamentarnoj demokratiji", rekao je Borenović.

On je ocijenio da opozicija nije rušila institucije po principu "obojenih revolucija", već je nastojala da se prihvate razumne inicijative.

"Nemamo odgovor, ko je pozvao policiju u Parlament i predlažemo da zbog toga predsjednik Narodne skupštine, generalni sekretar parlamenta i ministar MUP-a Srpske podnesu neopozive ostavke, jer su urušili dignitet parlamenta", rekao je Borenović i dodao da su besmislene sjednice Parlamenta, ako se preko toga pređe, a skupština ne vrati u demokratske okvire.

Poslanik SRS Milanko Mihajilica rekao je da je Poslovnik prekršen u vezi sa konsolidovanim izvještajem o izvršenju budžeta Srpske za period 1. januar-30. jun 2017. godine. On je naveo da se o tome ne može raspravljati na 22. redovnoj sjednici,  te da je taj dokument sa obrazloženjem trebao biti dostavljen poslanicima 24 časa prije početka zasjedanja.

17.12... Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je nakon redovne pauze raspravom o predloženom dnevnom redu na kome je Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske, čiji su predlagači poslanički klubovi SNSD, SP i SDS-K.

14.15... Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić zamolio je poslanike da glasaju o zapisniku za 20. redovne sjednice skupštine, nakog čega bi bilo raspravljano o predloženom dnevnom redu za ovu sjednicu.

- U pokušaju smo da glasamo o zapisniku sa 20. sjednice, na šta opozicija nije imala primjedbe. Zapisnik sa 21. sjednice biće dostavljen sutra i tu je riječ o tehničkim detaljima - rekao je Stevandić.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić smatra da je danas bilo mnogo ukazivanja na povrede Poslovnika o radu Narodne skupštine, ali da je to jedini način da se ukaže na sistemske propuste.

Samostalni poslanik koji djeluje u Klubu PDP-a Adam Šukalo upitao je zašto sjednicu Narodne skupštine vodi Stevandić, a ne predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović, i da li za vođenje sjednice ima pisano ovlaštenje.

Stevandić je odgovorio da je sve što se radi u Narodnoj skupštini Republike Srpske u skladu sa Poslovnikom o radu, pa i vođenje sjednice.

13.15... Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je danas u parlamentu da od 647 postavljenih poslaničkih pitanja nadležne institucije treba da odgovore na još 40. Stevandić je naveo da se aktivno radi na tome da bude odgovoreno na tih 40 pitanja.Poslanik SDS-a Nade Planinčević je prije toga iznio brojne primjedbe kršenja Poslovnika o radu Narodne skupštine u vezi sa kašnjenjem i nedostavljanjem odgovora nadležnih institucija Srpske na poslanička pitanja.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da i po dvije godine čeka odgovore pojedinih ministara Srpske na svoje poslaničko pitanje, iako odgovori treba da budu dostavljeni u roku od 30 dana.

On je kao primjer naveo da je opozicija ranije postavila poslaničko pitanje o visini mjesečnih primanja ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltije, ali da odgovor nikada nisu dobili.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović naveo je da tri godine ne dobija konkretne odgovore u vezi sa, kako je rekao, trošenjem oko 30 miliona KM koje su institucije Srpske dale lobističkim kućama u svijetu.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da opozicioni poslanici cijeli dan zloupotrebljavaju Poslovnik o radu Narodne skupštine, te da bi, ako se tako nastavi, moglo doći do blokade cijelog sistema.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je neodgovaranje na poslanička pitanja uvreda i sramotan odnos prema Narodnoj skupštini.

12.30... Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da poslanici opozicije mogu sutra ujutro da dobiju za njih sporni zapisnik sa 21. sjednice parlamenta, ako to žele.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović je prije toga poručio da su, zbog kršenja Poslovnika o radu Narodne skupštine, poslanici uskraćeni za zapisnik sa protekle sjednice, te da rukovodstvo parlamenta mora dostaviti ovaj dokument kako bi bila razriješena sporna pitanja u vezi sa prethodnom sjednicom.

- To je uslov da ova 22. sjednica bude održana i da se razriješe pitanja sprečavanja poslanika da rade svoj posao, službe revizije javnog sektora i učešća policije na proteklom zasjedanju - rekao je Borenović.

On je naveo da će, ako se ne dobije zapisnik, validnost donesenih zaključaka sa protekle sjednice Narodne skupštine biti pod velikim znakom pitanja, jer "nikada u istoriji skupštine poslanici nisu fizički onemogućeni da rade svoj posao" i da reaguju na način kako je propisano Poslovnikom o radu.

- Dostavite zapisnik o 21. sjednici kako bismo dali primjedbe, raščistili stvari i vidjeli kako bi se dalje mogao odvijati normalan rad Narodne skupštine - rekao je Borenović.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović pozvao je da 22. sjednica parlamenta bude prekinuta i nastavljena za 10 dana kada poslanicima bude dostavljen zapisnik sa 21. redovne sjednice Narodne skupštine.

12.10... Reagujući na tvrdnje opozicije, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da se u parlamentu poštuju akti i Poslovnik o radu i podsjetio da su poslanici opozicije na 21. redovnoj sjednici onemogućili skupštinsko rukovodstvo da vodi sjednicu.

- Zapisnik sa prošle sjednice ne može biti falsifikovan jer je sve snimljeno - rekao je Čubrilović.

Potpredsjednik parlamenta Nenad Stevandić kaže da je Narodna skupština vrhovni tumač Poslovnika o radu što opozicija mora poštivati.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić rekao je da poslanici, koji nisu moglu da učestvuju u radu 21. sjednice, ne mogu znati bez zapisnika šta se dešvalo u maloj skupštinskoj sali na ovoj sjednici.

- Nisam prisustvovao ovoj sjednici i ne znam šta se dešavalo. Nema zapisnika iz koga bih mogao saznati šta je rađeno i na ovakav način se ne može funkcionisati - rekao je Đorđić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo tvrdi da je na 21. redovnoj sjednici prekršen Poslovnik o radu i da je ista praksa nastavljena i na ovoj sjednici.

- Niste nam dostavili zapisnik sa 21. redovne sjednice i sigurno je da nećemo dozvoliti ovakvo ponašanje vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske - rekao je Brčkalo.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić pozvao je generalnog sekretara Narodne skupštine Marka Aćiča da podnese ostavku jer nije dostavio zapisnik sa 21. redovne sjednice.

.............

Prijedlogom rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske, bila bi definisana neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

U Prijedlogu rezolucije je navedeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Srpske smatraće se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U skladu s tim Narodna skupština donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj na kome bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju", navodi se u dokumentu koji su predložili klubovi poslanika SNSD-a, SP-a i SDS-K.

Vlada Republike Srpske predložila je dopunu dnevnog reda, odnosno da budu razmatrani po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Željeznicama Republike Srpske i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima.

Poslanici opozicije zatražili su da u dnevni red skupštinske sjednice bude uvrštena Rezolucija o strateškim ciljevima Republike Srpske, u periodu 2018-2023. godina.

Oni su zatražili da u dnevni red po hitnom postupku bude uvrštena informacija u vezi sa ponašanjem pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. redovnoj sjednici i opravdanosti održavanja ove skupštinske sjednice.

Opozicija traži da po hitnom postupku bude razmatrana odluka o stavljanju van snage odluke o razrješenju glavnog revizora Republike Srpske.

Na predloženom dnevnom redu 22. redovne sjednice Narodne skupštine Srpske su i prijedlozi zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima Srpske i Zakona o prekršajima Republike Srpske.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima, kao i Nacrt zakona o banjama.

Izvor: RTRS, SRNA