latinica  ћирилица
17/10/2017 |  10:42 ⇒ 17:01 | Autor: RTRS

Počinje NBA šou, "na zapadu ništa novo" ili vrijeme za promjene

U noći utorka na srijedu u dva sata nakon ponoći počinje nova sezona NBA lige.

Možda već u prvim mečevima Klivlend – Boston i Golden Stejt – Hjuston dobijemo odgovor na dva glavna pitanja - Da li je neko spreman da "Kralja" skine sa trona istoka i može li ko da se suprotstavi šampionima.

Da li će ljubitelji NBA lige gledati četvrtu epizodu epskog okršaja Ratnika iz Kalifornije i Konjanika iz Ohaja i da li je to dobro ili loše za najjaču košarkašku ligu na svijetu - glavna je pomisao pred početak nove sezone.

Јedno je sigurno, oba tima su glavni konkurenti za titulu i oba tima su se znatno pojačala pred borbu za isti cilj.

Voriorsi su prije svega uspjeli da u svojim redovima zadrže Kevina Durenta, MVP-a prošlogodišnjeg finala, Andrea Igodaulu, MVP-a Finala 2016. sezone, Šona Livingstona, jednog od najboljih plejmejkera sa klupe lige i DŽavela Mekgija, kontroverznog, ali veoma efikasnog centra.

Uz sve to, šampione su pojačali vrsni šuteri poput Nika Јanga i Omrija Kaspija, kao i ruki DŽordan Bel, koji je prvobitno bio izbor Čikaga, ali je prodat Golden Stejtu.

Sa druge strane, ponovo je bilo burno u Ohaju. Klivlend je napustio Kajri Irving, neko ko je trebalo da ovu franšizu vodi u godinama poslije Lebrona.

Ipak, Klivlend ga nije pustio da ode za džabe, pa je put Klivlenda otišlo tri igrača Bostona, Ajzea Tomas, DŽej Krauder i Ante Žižić. Uz njih, Klivlend će pokušati da "oživi" Derika Rouza, Dvejna Vejda i DŽefa Grina i uz definitivno najboljeg igrača današnjice - Lebrona DŽejmsa, pokušati da prije svega ostanu neprikosnoveni na Istoku, a potom četvrti put u koštac uđu sa nevjerovatnim Golden Stejtom.

Upravo toliko jak i ubjedljiv Golden Stejt uzrokovao je ne samo bolji sastav Klivlenda, već i ostatka lige.

Gotovo svi timovi, a pogotovo oni na zapadnoj konferenciji činili su sve što je u njihovoj moći da sastave najkompetentniji tim koji bi se suprodstavio i sa trona sklonio "ratnike".

Voriorsi će na zapadu imati pregršt izazova, od čega najveći u vidu Oklahome, koja je Vestbruku dovela DŽordža i Entonija, kao i Hjustona koji je u svoje redove doveo jednog od najboljih "pravih" plejmejkera lige Pola. 

Bezopasni i nečujni neće biti ni Minesota timbervulvsi, koji su na mlado jezgro Vigins-Tuns, doveli pouzdane igrače i zvučna imena poput Batlera, Tiga, Kroforda i Gibsona. 

U konkurenciji se nalaze i uvek podcenjeni San Antonio, dok planove velikanima potpuno iz senke žele da pokvare Denver, Klipersi i Portland.

Što se istočne konferencije tiče, apsolutni favorit je naravno Klivlend predvođen DŽejmsom koji sedam godina uzastopno ne zna za poraz na Istoku, ali će tu tradiciju pokušati da mu prekine doskorašnji saigrač i najbolji prijatelj Kajri Irving. 

Irving je prezadovoljan sredinom kakva je Boston, a partneri u kvarenju planova biće mu Hejvord koji je došao iz Јute, Moris iz Detroita, Horford, kao i mlade nade Tejtum, Braun i Smart.

Svoj put ka vrhu po mnogima slabije konferencije traži i duo iz Vašingtona Vol-Bil, Milvoki predvođen "ljudskim Alfabetom" Adentokumpom, Toronto sa Derozanom, Laurijem i Ibakom, ali i možda budući dominatan tim lige Filadelfija predvođena Embidom, Simonsom, Fulcom, Šarićem i Redikom. 

Iako je dosta nagađanja, pretpostavki i nepoznanica, ono što je svakako sigurno jeste da zabave i uživanja u novoj NBA sezoni neće izostati, već naprotiv, da bi ovo mogla biti jedna od najzanimljivijih sezona u proteklih deset godina.

Izvor: RTS