latinica  ћирилица
17/10/2017 |  16:33 ⇒ 16:40 | Autor: RTRS

Savjet EU: Vlasti u BiH da intenziviraju reforme

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark obavijestio je danas u Sarajevu, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića o usvojenim zaključcima Savjeta EU o BiH, u kojima se vlasti BiH pozivaju na intenziviranje sveobuhvatnih reformi.
Čović, Vigemark - Foto: klix.ba
Čović, VigemarkFoto: klix.ba

Vigemark je istakao da se u zaključcima Savjeta EU posebno ističe značaj poštovanja načela jednakosti i nediskriminacije zasnovanih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

S tim u vezi, naglašena je neophodnost reforme Izbornog zakona, koja će obuhvatiti sve aspekte relevantne za suštinsko ostvarivanje ravnopravnosti, a koja podrazumijeva primjenu načela legitimnog predstavljanja u procesu izbora članova Predsjedništva BiH, popunjavanja nacionalnih klubova delegata u Domu naroda FBiH.

Reforma Izbornog zakona obuhvatila bi i sprovođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava, ali i preporuka relevantnih međunarodnih institucija koje pozivaju na unapređenje transparentnosti izbornog procesa.

Sagovornici su se složili da su sva ova pitanja veoma važna kako bi BiH dobila demokratski i na Ustavu zasnovan Izborni zakon.

Čović je izrazio uvjerenje da se puno brže mogu sprovoditi preuzete obaveze prema EU, te je u tom smislu podsjetio na zaključak Predsjedništva koji obavezuje na finalizaciju upitnika Evropske komisije i njegov prevod zaključno s 15. decembrom.

Na osnovu obavljenih razgovora sa svim nivoima vlasti, Čović je ocijenio da se preduslovi za kandidatski status realizuju u skladu s predviđenom dinamikom, o čemu će informisati najviše zvaničnike EU u Briselu, gdje putuje 24. oktobra.

Tokom susreta, Vigemark je izrazio punu podršku EU u svim reformskim nastojanjima koja su u funkciji jačanja evropske perspektive BiH.

Izvor: SRNA