latinica  ћирилица
17/10/2017 |  18:23 ⇒ 19:21 | Autor: RTRS

Ofelija opet priredila fenomen- cijeli grad prekriven pjenom (VIDEO)

Oluja Ofelija uzrokovala je neke vrlo rijetke vremenske fenomene u Velikoj Britaniji, a meteorolozi su najavili dolazak nove oluje ovog vikenda.
Ofelija prekrila pjenom čitav grad u Britaniji (foto:twitter.com) -
Ofelija prekrila pjenom čitav grad u Britaniji (foto:twitter.com)

Stanovnici Velike Britanije iznenadili su se kada su juče ugledali tamno smeđe i narandžasto nebo i na njemu crveno Sunce. Stručnjaci su objasnili da je Ofelija donijela pijesak i prašinu iz Afrike i istočne Europe, koji su raspršili svjetlost i zbog toga je Sunce izgledalo kao da je crveno.

Brojni stanovnici u šoku su nazivali meteorološku službu da bi saznali o čemu je riječ. Meteorolozi su objasnili da se ovaj fenomen u Britaniji događa jednom ili dvaput godišnje, ali do nanosa prašine najčešće dolazi tokom noći.



Ofelija je ddanas priredila novo iznenađenje i u Lankasteru, te je čitav grad Klelvus prekrila pjenom. Јaki vjetrovi zapjenili su more i prekrili ulice i zgrade te otežali uslove u saobraćaju. Obala Kornvola takođe je prekrivena pjenom.

Iako je Ofelija oslabila, stanovnici Irske su upozoreni da se pripreme za novu oluju Brajan koja bi na obale ove zemlje trebalo da dođe tokom vikenda. 

U Sjevernoj Irskoj, južnoj i centralnoj Škotskoj i na sjeveru Velike Britanije i danas je na snazi žuti alarm, koji upozorava na  jake vjetrove.

Izvor: Agencije