X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/10/2017 |  08:03 | Izvor: RTRS

Šećer "budi" ćelije karcinoma i čini ga agresivnijim

Naučnici su otkrili da šećer "budi" ćelije raka i čini tumore agresivnijim.
Šećer - Foto: RTRS
ŠećerFoto: RTRS

Rezultati devetogodišnjeg istraživačkog projekta u Belgiji koji je objavljen u časopisu Nature Communications smatraju se ključnim u istraživanju raka jer naučnici konačno razjašnjavaju Varburgov efekat, fenomen u kojem ćelije raka brzo razgrađuju šećere i na taj način stimulišu rast tumora.

Projekt je započet 2008. godine s naglaskom na to kako tumori pretvaraju količinu šećera u laktat u odnosu na zdravo tkivo. Do sada nije bilo jasno je li to simptom ili uzrok karcinoma. Ovo istraživanje daje dokaze pozitivne korelacije između šećera i onkogenog potencijala u kancerogenim ćelijama.

"Naše istraživanje otkriva kako hiperaktivno konzumiranje šećera u kancerogenim ćelijama dovodi do začaranog kruga kontinuirane stimulacije razvoja i rasta raka. Prema tome, objašnjava povezanost između snage Varburgovog efekta i agresivnosti tumora", kazao je profesor Јohan Tevelajn.

Istraživači smatraju da će ovi rezultati imati sveobuhvatne posljedice i biti temelj za buduća istraživanja u ovoj oblasti, ali i uticati na prilagođavanje dijeta za pacijente s rakom.