latinica  ћирилица
18/10/2017 |  14:51 | Autor: RTRS

Košarac: Opozicija smiješna i nemoćna

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Koašarac smatra da je opozicija u Republici Srpskoj smiješna i nemoćna i da pokušava da napravi problem u institucijama Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je ocijenio da je jedino što SDS dobro radi to što "vrlo uspješno sprovodi probosansku politiku i političke programe stranaka koje dolaze iz Sarajeva s ciljem da se destabilizuju institucije Republike Srpske".

- S pravom kažemo da je to "savez za implementaciju Bakirovih politika". Kada napravimo analizu dolazimo do toga da ono što misli Bakir Izetbegović i SDA o institucijama Republike Srpske danas isto misle SDS i druge strukture oko njega - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On smatra da je njihov zadatak da prenesu krizu iz Sarajeva u Banjaluku i na taj način pomognu svojim međunarodnim donatorima i svima koji pokušavaju da naprave haos u Republici Srpskoj da to implementiraju.

- Oni su izvođači radova dijela međunarodne zajednice. U posljednje vrijeme je vidljivo da je jako prisutan taj intervencionizam donatora i ljudi koji ih treniraju. Upotreba pištaljki je model koji je već viđen - rekao je Košarac.

Prema njegovom mišljenju, ovakvo ponašanje SDS-a, NDP-a i PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja bježanje od odgovornosti.

- Očigledano da, zbog svog velikog zagrljaja sa dijelom međunarodne zajednice i SDA, oni nisu bili na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske kada se odlučivalo o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti iz veoma preciznih razloga - smatra Košarac.

On kaže da je i SNSD mogao da primjenjuje slične scenarije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podsjetivši da je SNSD 18 mjeseci pokušavao da na dnevni red stavi tačku o smjeni Šefika DŽaferovića.

- I mi smo mogli svaki put da stanemo iza stola za kojim sjede članovi Kolegijuma Predstavničkog doma i pravimo problem. U parlamentarnoj demokratiji osnovna stvar je da većina odlučuje. U Republici Srpskoj postoji većina koja je donijela odluku, ali ovdje nije riječ o oblicima parlamentarne demokratije, nego o potrebi da oni naprave haos u institucijama Srpske, vjerno čuvajući elemente probosanske politike - rekao je Košarac.

Komentarišući osporavanja koja dolaze iz Federacije BiH povodom usvajanja skupštinske Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, Košarac je rekao da institucije Srpske u potpunosti rade u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim normativnim aktima.

Košarac ističe da je ova rezolucija izraz političke volje o određenom pitanju i potpuno legitiman stav institucija Srpske, prvenstveno Narodne skupštine.

- Instititucije Republike Srpske upotpunosti su iskoristile svoj ustavni i zakonski kapacitet. Očito je da postoji druga vrsta razmišljanja u drugom dijelu BiH - naglasio je Košarac.

Komentarišući najave da bi povodom usvajanja Rezolucije mogla da bude upućena apelacija Usdtavnom sudu BiH, Košarac je upozorio da je zabrinjavajuće da Ustavni sud BiH u posljednje vrijeme donosi političke odluke, da su stranci i dalje dominantni u tom sudu u partnerstvu sa sudijama iz jednog od konstitutivnih naroda.

- I dalje ostaje otvoreno pitanje da Ustavni sud BiH preuzima ulogu nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH koji je pokušavao da nameće neka rješenja koja nisu proizvod političkih stavova u institucijama BiH - naveo je Košarac.

Izvor: SRNA