latinica  ћирилица
18/10/2017 |  15:09 | Autor: RTRS

Lazanski: Rezolucija veoma dobro rješenje

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski rekao je Srni da je Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske veoma dobro rješenje i da je dobrodošla u trenutku kada se na razne prikrivene načine BiH nastoji "uvući" u NATO.
Miroslav Lazanski (Foto: Sputnik/Aleksandar Milačić) -
Miroslav Lazanski (Foto: Sputnik/Aleksandar Milačić)

Lazanski je ocijenio da je stav predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi sa ukupnom demilitarizacijom BiH dobro rješenje, najpovoljnije u datim okolnostima, te je čestitao vlastima Srpske na čelu sa Dodikom na donošenju Rezolucije.

On je napomenuo da je Dodik u vezi sa pitanjem ulaska BiH u NATO rekao da će se Republika Srpska rukovoditi potezima Srbije i da će, dokle god je Srbija neutralna, takav biti i stav Banjaluke.

Naglasivši da bez saglasnosti Banjaluke niko ne može da "uvuče" BiH u NATO, Lazanski je ukazao i na to da je predsjednik Srpske nekoliko puta rekao da se takva odluka ne može donijeti bez referenduma naroda.

On je dodao da ostaje nejasno kakav je stav opozicije u Republici Srpskoj "jer je Rezolucija izglasana sa 44 glasa `za`, a opozicija je blokirala glavnu skupštinsku dvoranu i nije htela da učestvuje u tome".

- Sad je jako dobro pitanje - da li je opozicija u Republici Srpskoj za vojnu neutralnost ili nije? Ovo je sad, što se kaže - na muci se poznaju junaci - da vidimo stav opozicije jer ovo je bio momenat da se i opozicija i vlast u Srpskoj nađu na istoj osnovi. Koliko vidim, opozicija nije reagovala, što znači da koketiraju sa onima koji su za ulazak BiH u NATO - zaključio je Lazanski.

Izvor: SRNA