X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
19/10/2017 |  10:32 ⇒ 10:34 | Izvor: RTRS

Naučnici otkrili zašto je propala egipatska civilizacija

Djelići pepela u vazduhu i vulkanski gasovi uticali su na klimu i narušili ciklus monsunskih kiša, što je dovelo do isušivanja Nila i pada drevne egipatske civilizacije.
Egipat (Foto: Thinkstock) -
Egipat (Foto: Thinkstock)

Civilizacija drevnog Egipta je nestala zbog vulkanske aktivnosti koja je uticala na klimu i plodno tle pored rijeke Nil. Do ovog zaključka je došla grupa naučnika čiji članak je objavljen u časopisu Nejčer komjunikejšens.

Kultura i civilizacija Starog Egipta formirana je oko rijeke Nil i mnogo je zavisila od njenog izlivanja. Zemljoradnja se u tom regionu razvijala brzo, jer je voda iz rijeka punila dolinu oko sebe korisnim mikroelementima. Upravo zato su svi veliki gradovi starog Egipta i nastali pored ove rijeke.

Proces izlivanja Nila u potpunosti je zavisio od vodostaja rijeke, koji je opet zavisio od kiša. Kada je vodostaj bio nizak, rijeka se nije izlivala. Stari Egipat je trpio glad koja je, osim ekonomskih, vukla i političke posljedice.

Oko 44. godine prije nove ere, tvrde naučnici, na različitim tačkama na planeti došlo je do snažnih erupcija vulkana. Djelići pepela u vazduhu i vulkanski gasovi uticali su na klimu i ciklus monsunskih kiša. Nakon toga je Nil prestao da se redovno izliva, a prihod je naglo pao, došlo je do nestašice hrane koja je na kraju dovela do pada civilizacije drevnog Egipta.

Izvor: Sputnjik