latinica  ћирилица
19/10/2017 |  10:54 | Autor: RTRS

SB UN - Srbija oštro kritikovala rad Haškog tribunala

Pomoćnik ministra pravde Srbije Čedomir Backović rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj radu Haškog tribunala da nije siguran da je taj sud ispunio svoju misiju, iako je završio svoj mandat.
Savjet bezbjednosti - Foto: Getty Images
Savjet bezbjednostiFoto: Getty Images


Backović je ukazao da je Srbija istovremeno uspješno ispunila obaveze saradnje sa Tribunalom, te ostvarila značajne rezultate unutar nacionalnog pravosudnog sistema u procesuiranju ratnih zločina.

Osrvćući se na kritike iz izvještaja predstavnika Tribunala o nedostatku političke volje Beograda da izruči članove Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu i Petra Јojića, Backović je ukazao da su u srpskom demokratskom društvu svi građani obavezni da u potpunosti poštuju odluke Suda, koji je u tom slučaju zaključio da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje. Politiku uslovljavanja koju vrši Haški tribunal prema Srbiji da ne poštuje odluke svog suda, Backović je ocijenio kao grubi primjer nepoštovanja osnovnog načela vladavine prava. Podsjetio je da su Radeta i Јojić optuženi za djela koja nisu predviđena ni Statutom Tribunala, koji je propisao Savjet bezbjednosti, niti srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom.

Backović je ukazao da je Srbija u protekle 24 godine Tribunalu izručila 45 od 46 optuženih, jer je jedan od njih izvršio samoubistvo prije nego što je mogao biti predat sudu u Hagu. On je naglasio da su skoro svi optuženi bili visoko rangirani državni i vojni zvaničnici.

"To je jasan signal da je Srbija sarađivala sa Haškim tribunalom bez ikakvih kompromisa. Nisam siguran da se isto može reći i za bilo koju drugu državu", istakao je Backović.

Haški tribunal završava u decembru svoj dvadesetčetvorogodišnji rad.

Izvor: SRNA