latinica  ћирилица
20/10/2017 |  14:02 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Dan borbe protiv osteoporoze

Dom zdravlja u Prnjavoru obilježio je 20. oktobar, Svjetski dan borbe protiv osteoporoze, akcijom na gradskom trgu tokom koje su ljekari dijelili promotivne letke i savjetovali sugrađane o prevenciji i borbi protiv ovog oboljenja.
Prnjavor - obilježen Svjetski dan borbe protiv osteoporoze - Foto: SRNA
Prnjavor - obilježen Svjetski dan borbe protiv osteoporozeFoto: SRNA

Ljekar porodične medicine Nina Đurić rekla je da je osteoporoza moderna bolest koja se najčešće javlja kod ljudi starijih od 60 godina, a karakterišu je smanjenje ili gubitak koštane mase.

"Sa osteoporozom su često povezani prelomi kostiju, prije svega prelomi kičmenih pršljenova, kuka i butne kosti. Kod ove bolesti važne su mjere prevencije od kojih je najvažnija fizička aktivost, šetnja ili bavljenja sportom, ishrana bogata namirnicama koje sadrže kalcijum i vitamin D, te promjena životnih navika kao što su prestanak pušenja i konzumiranja alkohola", navela je Đurićeva.

Ona je napomenula da je bitno da pacijenti redovno dolaze na preglede kod svojih ljekara porodične medicine koji će ih uputiti fizijatru ili uvesti adekvatnu terepiju ukoliko je potrebno.

U Domu zdravlja u Prnjavoru danas počinje i akcija besplatnog ultrazvučnog pregleda dojki kod žena starijih od 18 godina pod nazivom "Nađi vremena, ne gubi život".

Preglede će svakog drugog petka od 13.00 do 19.00 časova vršiti radiolog Ljubiša Lepir, a mogu im pristupiti svi zainteresovani sa područja Prnjavora.

Iyvor: SRNA