latinica  ћирилица
21/10/2017 |  10:26 | Autor: RTRS

Veliku prijetnju Evropi predstavljaju povratnici sa ratišta

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezjer upozorio je na sve veću prijetnju od džihadista iz "Islamse države" koji se vraćaju u Evropu nakon gubitka velikog dijela teritorija u Siriji i Iraku.
Tomas de Mezijer - Foto: AP
Tomas de MezijerFoto: AP

Prijetnja koju predstavljaju povratnici sa ratišta u Siriji i Iraku te propaganda džihadista na internetu bile su glavna tema dvodnevnog sastanka Grupe G7 na malom italijanskom ostrvu Iskija.

"Nakon uspjeha u borbi protiv `Islamske države` pripremao se za naredne prijetnje, a to su da se veoma radikalizovani, prekaljeni u borbama džihadisti iz zona sukoba vraćaju u svoje matične države u Evropi", naglasio je De Mezjer.

On je istakao da će posebna pažnja biti usmjerena na razmjenu informacija o povratku stranih boraca jer će krivično gonjenje protiv slučnih pojedinaca biti jedino moguće uz podatke šta se dešavalo na terenu u Siriji i Iraku.

"Uz posebnu zabrinutost primjećujemo da, uz poraze `Islamske države`, džihadisti koriste internet kako bi ohrabrili svoje simpatizere da vrše teroristička djela u evropskim zemljama i širom planete", ističe se u zajedničkom saopštenju ministara iz nakon sastanka.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici svih većih internetskih i medija povezanih sa društvenim mrežama poput "Gugla", "Majkrosofta", "Fejsbuka" i "Tvitera".

Izvor: Srna