latinica  ћирилица
21/10/2017 |  15:49 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

Pomoć poljoprivredi iz Fonda solidarnosti (VIDEO)

Za podršku novom ciklusu poljoprivredne proizvodnje korisnicima je iz Fonda solidarnosti odobreno pet miliona maraka.
Poljoprivrednici - Foto: RTRS
PoljoprivredniciFoto: RTRS

Na taj način realizuje se zaključak Vlade o aktivnostima kratkoročnih i dugoročnih mjera na ublažavanju negativnih efekata suše. Agencija za agrarna plaćanja Srpske isplatila je 2,5 miliona maraka po osnovu podsticaja za ovu godinu.

Dvadesetpetogodišnji Dušan iz Kosjerova kod Laktaša četvrta je generacija u porodici Mastalo koja se bavi poljoprivredom. Uskoro će u sjetvu. Podrška jesenjim radovima od 28 maraka po hektaru, namjenjena za nabavku đubriva, kaže, mnogo znači.

"Obrađujemo 30 hektara, imamo kupus, cveklu, krompir, luk, od žitarica. Imamo pšenicu, zob, soju, kukuruz. Svaka podrška poljoprivrednim proizvođačima, dobrodošla je", rekao je Dušan Mastalo.

I to mnogo, kaže Dušan, jer na 30 hektara potroše oko 60 kilograma đubriva. Podrška poljoprivrednicima i jeste opredjeljenje Vlade Srpske. Sve obaveze iz prošle godine su izmirene, a redovno se izmiruju i tekuće, kaže premijerka Željka Cvijanović.

"Smatramo da je ovo vrijeme kad treba da se oslobode ta sredstva, ali pošto smo mi rekli da će tih pet miliona ići iz Fonda solidarnosti, sad je ta odluka postala izvršna. I rekli smo da imamo još pet miliona dodatnih sredstava koja se odnose na podršku izgradnji sistema za navodnjavanje", istakla je predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Iz ministarstva poljoprivrede napominju da poljoprivrednici ažuriraju tekuće račune, kako bi bili sigurni da je novac stigao. Od početka mjeseca, počela je podjela dodatnih količina regresiranog goriva, 20 litara po hektaru. Poljoprivrednicima se odobrava gorivo po cijeni 60 feninga nižoj od maloprodajne. Pravo na to imaju samo registrovani u APIF-u. Na spisku Registra trenutno je preko 24 hiljade korisnika.