latinica  ћирилица
21/10/2017 |  16:02 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Srbija donirala milion maraka za obnovu Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru (VIDEO)

Srbija je donirala milion maraka za obnovu Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru. Ovo je samo još jedna u nizu donacija iz Srbije koja za cilj ima podršku i pomoć obnovi ove pravoslavne svetinje i jednog od simbola grada Mostara.
Hram u Mostaru - Foto: RTRS
Hram u MostaruFoto: RTRS

A obnovu hrama do sada su pomogli brojni donatori iz Republike Srpske, BiH, Srbije , kao i iz različitih krajeva svijeta. Među njima su vlade Srpske, Srbije, Federacije BiH, Hercegovačko -neretvanskog kantona, Grada Mostara, Savjet ministara BiH. Najveći donator je Vlada Srpske.

Zahvaljujući brojnim donacijama zvono sa Saborne crkve ponovo se čuje u Mostaru i podsjeća da su Srbi vijekovima neizostavan dio ovog grada.

Saborni hram Svete Trojice izgrađen je 1873. godine i u vrijeme gradnje bio je najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljen je i do temelja srušen u junu 1992. godine. Zvanična obnova ovog hrama počela je u oktobru 2010. godine. 

Hram u Mostaru jedini je veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen. Za ovih sedam godina koliko je prošlo od iskopavanja i obnove terena dosta je urađeno. Stiglo se gotovo do kraja građevinskih radova.

"Rokovi na izgradnji zavisili su od finansijske situacije. Pristigla su sredstva i dinamika je krenula bolje. Očekuje se da radimo na zasvodnjavanju i pokrvačke radove. Očekuju se radovi na izradi projekta okolnog uređenja, kao i radovi na izradi projekta enterijera crkve", istakao je glavni nadzorni inženjer Dragan Brnjoš.

Najveći donator je Vlada Republike Srpske, koja je u više navrata pomagala obnovu mostarskog hrama. I zvanična Srbija upisala se velikim slovom među dobrotvore.

"Ovo nije prvi put. Ono što je pohvalno što nas raduje jeste da je sadašnja inicijativa za ovu pomoć  Srbije potekla od Dragana Čovića. Čini me srećnim što smi zajedno prepoznali značaj ove svetinje i naše zajednice u Mostaru i za Mostar", naglasio je je mostarski paroh Radivoje Krulj.

Planirano je da svi radovi budu okončani i Hram osveštan 2019. godine kada se proslavlja veliki jubilej- 800 godina Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.