latinica  ћирилица
21/10/2017 |  16:28 ⇒ 22/10/2017 | 11:23 | Autor: RTRS

Ko je odgovoran zbog neusvajanja akciza – institucije BiH ili entiteti? (VIDEO)

Za trenutnu blokadu izmjena Zakona o akcizama krivo je nepostojanje saglasnosti vlada Republike Srpske i Federacije BiH o predloženom tekstu zakona, tvrdi predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić. Predsjednica Vlade Srpske, Željka Cvijanović u izjavi za agenciju Srna Zvizduću odgovara - Sva odgovornost u vezi sa izmjenama zakona o akcizama, je na vama, jer nemate podršku u Predstavničkom domu parlamenta BiH.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Zvizdić tvrdi da odgovornost za trenutnu blokadu u vezi sa izmjenama Zakona o akcizama leži na "međustranačkom tandemu" sastavljenom od entitetskih ministara finansija iz SNSD-a i HDZ-a.

"Upravo glasovima tih ministara u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje jednostrano je usvojeno rješenje za koje je jasno da nema parlamentarnu podršku, jer akcize usmjerava u budžetsku potrošnju, a ne u novu izgradnju puteva", dodao je Zvizdić.

Žao mi je ako sam nečim uvrijedila predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića govoreći da odgovornost za reformski zastoj leži na institucijama BiH, gdje je njegova partija na vlasti, kaže premijerka Srpske. Samo je, kaže, pobrojala činjenice, među kojima i tu da Zvizdić nema parlamentarnu većinu, jer su mu se svetili neki od njegovih vlastitih poslanika. Činjenica je , kaže Cvijanovićeva, i to da on i Mirko Šarović imaju najtješnju saradnju i da je šteta što njihove reformske priče nisu postale reformska stvarnost. Vlada Srpske funkcioniše neuporedivo bolje nego što je to slučaj sa Savjetom ministara i za razliku od njega , ima parlamentarnu većinu i u kontinuitetu je stabilna, naglašava Cvijanovićeva.

"Pošto je to tako, institucionalna kriza o kojoj Zvizdić priča, u Republici Srpskoj ne postoji. Mi uopšte ne prebacujemo odgovornost sa sebe na nivo BiH, niti za tim ima potrebe, jer je Republika Srpska svoje obaveze davno izvršila, ali nije BiH. Zvizdića bi trebalo podsjetiti da smo i svojim glasovima, iako smo opozicija na nivou BiH, nastojali pomoći da BiH ostane na liniji aranžmana dogovorenih sa međunarodnim partnerima, ali nije išlo upravo zato što nema dovoljno glasova iz FBiH", istakla je Cvijanović.

 Činjenica je, dodaje Cvijanovićeva, i da ratifikacije važnih programa sa Svjetskom bankom čekaju u parlamentu BiH, da nema sredstava EBRD-a, te da se na nivou BiH opstruiše i mehanizam koordinacije. 

"Činjenica je i da njih na nivou BiH stranci uporno maze, ali da ni to ne pomaže. Činjenica je i to da smo mi u Vladi Republike Srpske evropskim integracijama posvećeni praktično, a oni na nivou BiH samo deklarativno", naglasila je premijerka Srpske.

Na Zvizdićev poziv da se pripremi Zakon o akcizama koji može proći u parlamentu BiH, Cvijanovićeva kaže, nema ništa protiv i poručuje mu da takav pripremi i obezbijedi većinu. Ako mu treba podrška iz Republike Srpske, a rješenje nam odgovara, mi ćemo to podržati, poručila je Cvijanovićeva.