X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
21/10/2017 |  17:37 ⇒ 22/10/2017 | 09:20 | Izvor: RTRS

Uragan otkrio misteriozni kostur koji je zbunio naučnike

Kao što se i najavljivalo, uragan Ofelija snažno je pogodio obalu Irske i izazvao saobraćajni i energetski kolaps u cijeloj zemlji. U oluji su život izgubile tri osobe, oko 210 hiljada domova ostalo je bez struje, a velika materijalna šteta treba tek da se utvrdi.
Irska: Uragan otkrio misteriozni kostur - Foto: facebook.com
Irska: Uragan otkrio misteriozni kosturFoto: facebook.com

Zatvorene su mnoge ulice, neki aerodromi, škole, javne službe, prevoz i prodavnice, a stanovnicima se preporučuje da ne napuštaju svoje domove.

Kako je Ofelija jakim vjetrovima razorila Irsku, tako su na površinu isplivale i neke misterije. Јedan takav je i pronađeni drevni ljudski kostur s netaknutim ostacima kože u selu Kilmor Ki na jugoistoku zemlje, piše Daily Mail.

Ostaci bi mogli biti stari i hiljadu godina, a otkrili su ih slučajni prolaznici. Budući da su vjetrovi u utorak udarali brzinom i do 120 km/h, čini se da je njihova razorna snaga otkrila drevno groblje.

Patolog Meri Kasidi stigla je na mjesto događaja i zaključila da bi ostaci mogli da potiču iz gvozdenog doba. Kostur je prenesen u Dablin na forenzičku istragu kako bi se otkrio uzrok smrti i starost kostiju.

Arheolog Mejv Sikori, stručnjak iz Nacionalnog muzeja rekao je:

"Sa sigurnošću možemo da kažemo da ovo tijelo nije nedavno zakopano. Vjerovatno je bilo položeno u grobu obloženom kamenom koji je sa godinama uništavala erozija. S druge strane, ne možemo biti sigurni koliko je tijelo staro dok se ne 'pozabavimo' radio-karbonskom analizom, odnosno određivanjem starosti organskih materija", rekao je arheolog Mejv Sikori iz Nacionalnog muzeja.

Izvor: 24sata.hr, B92