latinica  ћирилица
22/10/2017 |  11:31 | Autor: RTRS

Dastis izražava nadu da će narod zanemariti instrukcije vlasti

Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis izrazio je danas nadu da će, ukoliko Madrid krene u suspenziju autonomije regiona, narod Katalonije zanemariti instrukcije lokalnog rukovodstva.
Madrid, Španija (Foto: Flickr/Freddy Fam) -
Madrid, Španija (Foto: Flickr/Freddy Fam)

"Sve što Vlada pokušava da učini i to nerado je da vrati pravni i Ustavni poredak, ali i regulative Katalonije", rekao je Dastis.

Prema njegovim riječima, Madrid će da ustanovi vlasti koje će se brinuti o svakodnevnim pitanjima Katalonije u skladu sa zakonima i pravima regiona.

"Nadam se da će svi zanemariti bio kakve instrukcije koje regionalne vlasti planiraju da daju jer neće imati pravna ovlaštenja za to", dodao je Dastis.

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je juče da će u Kataloniji ograničiti ovlaštenja parlamenta, raspustiti Vladu i raspisati izbore u roku od šest mjeseci.

Rahoj je istakao da je njegova Vlada donijela ovu odluku bez presedana radi povratka zakona i kako bi se osiguralo da su regionalne institucije neutralne te da se garantuje rad javnih službi i ekonomska aktivnost.

Španski premijer je održao sastanak Vlade skoro tri sedmice nakon što je u Kataloniji održan referendum.

Madrid tvrdi da je glasanje ilegalno, ali predsjednik Katalonije Karles Puđdemon ističe da je dobio mandat za proglašenje nezavisnosti.

Izvor: SRNA