latinica  ћирилица
22/10/2017 |  11:55 | Autor: RTRS

Srebrenica: Potencijali neiskorišteni - turizam u "sivoj" zoni

Od naplate boravišne takse za turiste koji su koristili prenoćište u srebreničkoj opštini prošle godine je ostvaren prihod od svega 2.000 maraka iako ovu varošicu posjećuje veliki broj stranaca, posebno manjih grupa koje se često duže zadržavaju i borave u ovom mjestu po deset, dvadeset ili više dana, ali i domaćih turista koji odmor provode na Perućačkom jezeru na Drini.
Srebrenica - Foto: SRNA
SrebrenicaFoto: SRNA

Novoimenovani direktor Turističke organizacije u ovom mjestu Bojan Pejić rekao je Srni da taj podatak pokazuje da se ne prijavljuju gosti koji ovdje koriste prenoćišta i duže borave.

"Samo tri ugostiteljsko-turistička objekta su registrovana za pružanje usluga prenoćišta i smještaja turista i njihovi vlasnici uplaćuju boravišnu taksu, ali nisu vršene kontrole da li se to čini redovno i u svim prilikama, što će se ubuduće provjeravati", rekao je Pejić.

On ističe da veliki broj gostiju u Srebrenici koristi privatni smještaj. Vlasnici, koji sobe izdaju na korištenje posjetiocima ne prijavljuju pružanje tih usluga i ne plaćaju nikakve dažbine.

Prije nekoliko godina opština je uz pomoć nekih međunarodnih organizacija obezbijedila donacije za desetak porodica iz ovog mjesta da opreme sobe i apartmane u svojim kućama za smještaj gostiju i pružanje usluga boravka.

To je učinjeno, ali niko od tih vlasnika nije se registrovao za tu djelatnost i ne prijavljuje prihode iako primaju goste i naplaćuju usluge koje im pružaju.

Pejić kaže da tu praksu treba promijeniti i pružanje tih usluga "uvesti" u zakonske okvire.

On naglašava da će to biti jedan od ciljeva rada Turističke organizacije u saradnji sa opštinskim službama u narednom periodu.

Od tri hotelsko-banjska objekta u Srebrenici, nijedan nije u funkciji. Prije posljednjeg rata ova varošica bila je poznati banjsko-turistički centar u kome je bilježeno i po hiljadu noćenja dnevno u toku ljetnje sezone.

Vlasnik jedinog ugostiteljskog objekta na lijevoj obali vještačkog Perućačkog jezera na Drini, u srebreničkoj opštini, Јasmir Beganović kaže da radi samo u toku ljetnje sezone i da je na plaži Oštrika kod njegovog restorana ove godine boravilo oko 30.000 gostiju.

"Svake godine se povećava broj gostiju koji vole mir, pecanje, uživanje kod ovog jezera i ispoljavaju interesovanje za plovidbu, ribolov i krstarenje jezerom od Hidroelektrane `Bajina Bašta` do Žepe i Višegrada, da bi uživali u ljepotama kanjona Drine", pojašnjava Beganović, ističući da zimi ne radi jer zbog udaljenosti i slabe putne komunikacije, te nedostatka kvalitetnog smještaja turisti ovdje ne dolaze u zimskoj sezoni.

On ističe da je zbog interesovanja turista kupio tri čamca koje iznajmljuje zainteresovanima za plovidbu jezerom, te da planira da pronađe partnere za kupovinu broda, čime bi omogućio krstarenje većeg broja turista kanjonom Drine i ostvarivao bolju zaradu.

Veliki broj posjetilaca Perućačkog jezera i Oštrike boravi tu po nekoliko dana, kampujući ili koristeći smještaj u obližnjim vikend-kućama.

U opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove kažu da je u prethodnih dvanaest godina na obali jezera nelegalno niklo veliko vikend naselje.

Vlasnici naplaćuju smještaj turistima u nelegalno izgrađeniim objektima, a ne plaćaju boravišnu taksu niti ikakve doprinose.

U opštini ističu da je potrebno uvesti više reda u toj oblasti i riješiti pitanje nelegalnih objekata, te pružanja smještajnih usluga bez prijavljivanja posjetilaca i uplaćivanja boravišne takse.

Perućačko jezero je izuzetno bogato ribom, a veoma je atraktivno za plovdbu čamcima i brodovima kroz živopisni i jedinstveni kanjon rijeke Drine "okićen" šumarcima endemične Pančićeve omorike, ispod kojih u kamenim liticama divokoze brste lišće sa rijetkih grmova, a iznad njih nadlijeću bjeloglavi supovi.

Takođe, do jezera se spuštaju čopori srna koje se ponekad razbježe, ugledavši mrkog medvjeda da preplivava jezero, uputivši se iz Nacionalnog parka sa planine Tare na plodniju lijevu obalu Drine, u ovom dijelu njenog toka, gdje pronalazi plodove voća i drugu hranu u voćnjacima i oko u ratu uništenih i nenaseljenih sela.

U Odjeljenju za privredu ove opštine kažu da će se u narednom periodu ozbiljnije posvetiti razvoju turizma i njegovom "prevođenju" iz zone "sive" ekonomije u zakonske okvire.

Ova opština, osim više izvorišta različitih ljekovitih voda Gubera i banjskih kapaciteta koji godinama ne rade i koje treba "oživjeti" i iskorištavati, posjeduje i druge resurse i zanimljivosti za razvoja turizma.

To su Perućačko jezero, rijeka Drina i njen jedinstveni kanjon koji pružaju mogućnost ribolova, bavljenje jedrenjem i drugim sportovima na vodi, bavljenje naučnim radom zbog jedinstvene flore i faune na tom prostoru, tu su litice za ljubitelje ekstremnih sportova, bogatstvo gljiva i ljekobilja u obližnjim šumama i na livadama.

U neposrednoj blizini jezera je i posebno lovište sušica bogato divljom svinjom, srnećom divljači, ali i stanište divokoze i mrkog medvjeda.

Takođe, Rimski municipijum u Skelanima i druga arheološka nalazišta, tvrđave i nekropole stećaka, te srednjovjekovni manastiri su sadržaji koji zavređuju pažnju turista i nude obogaćivanje njihovog znanja o prošlosti ovog prostora, a tu su i druge prirodne ljepote i zdrava domaća organska hrana.

Objedinjavanje turističke ponude, oživljavanje rada banjskih kapaciteta, bolja organizacija i zakonsko poslovanje u oblasti turizma nude velike mogućnosti razvoja ove oblasti, otvaranja novih radnih mjesta, plasmana prehrambenih proizvoda sa ovog područja i značajne prihode u opštinski budžet, a povećanje standarda većeg broja stanovnika i ove sredine u cjelini.

Izvor: SRNA