latinica  ћирилица
22/10/2017 |  13:10 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Mihajlović: Novi Žeželjev most spaja prošlost i budućnost Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da novi Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu spaja prošlost i budućnost Srbije.
Žeželjev most - Foto: SRNA
Žeželjev mostFoto: SRNA

"Ne možemo a da se ne sjetimo 23. aprila 1999. godine kad je Žeželjev most svojim projektilima srušila NATO-avijacija. Za mene, bombardovanje Novosađanki i Novosađana prestalo je u petak, 20. oktobra ove godine, kada je most spojen", rekla je novinarima Mihajlovićeva, koja je zajedno sa predsjednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i šefom Delegacije EU Semom Fabricijem obišla radove na izgradnji novog Žeželjevog mosta.

Ona je najavila da će već u februaru naredne godine preko novog mosta biti položene željezničke šine, a mjesec dana nakon toga most će dobiti i pristupne puteve.

Mirović je naglasio da je za njega današnji dan veliki za Srbiju, jer će Željevim mostom za koju godinu "tutnjati" vozovi rekonstruisanom prugom od Beograda do Budimpešte.

"Kada budemo od Novog Sada do Beograda vozovima čija je brzina veća od 120 kilometara na čas stizali za četdesetak minuta, tek tada ćemo shvatiti značaj ovog mosta preko Dunava, ne samo za Srbiju, nego i mnogo šire", naveo je Mirović.

Fabrici je istakao da je EU pomagala izgradnju Žeželjevog mosta od prvog dana, kao i da je za taj projekat dala donaciju od 34 miliona evra.

Mihajlović, Mirović i Fabrici pješke su stigli sa novosadske na petrovaradinsku stranu novog mosta, gdje je i održana konferencija za medije.

U petak, 20. oktobra, spojeni su lukovi na novom Žeželjevom mostu preko Dunava u Novom Sadu.

Puštanje željezničkog saobraćaja novim mostom, prema najavama izvođača, očekuje se krajem februara 2018. godine.

Poslije toga, u roku od dva do tri mjeseca, očekuje se i puštanje drumskog saobraćaja.

Novi most dugačak je 474 metra, ima dva željeznička kolosijeka za brzine i do 160 kilometara na čas. Most i dvije trake za drumski saobraćaj i dvije biciklističke staze.

Taj most je replika starog Žeželjevog mosta koji je srušen 1999. godine tokom vazdušnih akcija NATO-pakta.

Stari Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu izgrađen 1961. godine prema projektu arhitekte Branka Žeželja.

Izvor: SRNA