X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/10/2017 |  14:03 | Izvor: RTRS

Pismo sa Titanika prodato po rekordnoj cijeni

Pismo pronađeno kod čovjeka koji je poginuo u potonuću Titanika prodato je na aukciji za 126.000 funti (166.000 dolara). To je, kako je prenio Rojters, rekordna cijena za pisma koja su dosad prodata sa Titanika.
Titanik - Foto: Wikipedia
TitanikFoto: Wikipedia

U pitanju je pismo koje je putnik prve klase Titanika Aleksandar Oskar Holverson napisao majci i jedno je od posljednjih pisama za koje se zna koja su "preživjela" nesreću.

Pismo ima zaglavlje sa utisnutim imenom Titanika, a u njemu Holverson piše o utiscima o brodu i hvali hranu i muziku.

"Ako sve prođe kako treba, stićićemo u Njujork u srijedu prije podne", napisao je Holverson dan pre fatalnog susreta Titanika sa ledenim brijegom.

Holverson je bio trgovac iz Minesote, a na Titaniku je putovao sa suprugom Meri Alis koja je preživjela katastrofu.

On u pismu takođe prenosi utiske o putovanju, "rame uz rame" sa jednim od najpoznatijih putnika Titanika.

"Džon Јakob Astor je na brodu. Izgleda kao svako drugo ljudsko biće iako ima milione. Oni sjede na palubi sa nama ostalima", napisao je Holverson govoreći o američkom biznismenu koji je u to vrijeme bio jedan od najbogatijih ljudi u svijetu.

Pismo je jedno od poslednjih predmeta za koje je poznato da su sačuvani posle potonuća broda, i dalje ima tragove vremena koje je provelo na dnu Atlantika.

Titanik je bio jedan od najvećih prekookeanskih putničkih brodova kada je udario u ledeni brijeg i potonuo 14. aprila 1912. na putu iz Sautemptona u Njujork. Tada je umrlo 1.500 ljudi.

Pismo je na aukciji prodala Holversonova porodica u trgovačkom gradu Divajzis na jugu Engleske. Ključevi načinjeni od gvožđa sa Titanika prodati su za 76.000 funti.

Aukcionar Endrju Aldridž je izjavio da ove cijene pokazuju kako ne opada interesovanje za Titanik, kao i putinke i posadu tog broda.

Izvor: B92, Tanjug