X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
22/10/2017 |  15:26 | Izvor: RTRS

Epidemija malih boginja u Crnoj Gori gotovo izvjesna

Opasnost od epidemije malih boginja /morbila/ u Crnoj Gori je realna i gotovo izvjesna, iako se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći kada će do nje doći, upozorili su iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje /IZЈ/.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

"Јednom kada virus počne da se širi posljedice mogu biti ozbiljne, čak i po živote zaražene djece i odraslih", rekao je epidemiolog Senad Begić, načelnik Odjeljenja za imunoprofilaksu i putnike u međunarodnom saobraćaju u Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

On je istakao da je crnogorsko društvo uglavnom bilo pošteđeno antvakcinalnih poruka i uspješno se borilo sa njima sve do 2014. godine, kada se u cijelom regionu intenzivirala kampanja protiv zaštite zdravlja djece.

Begić je naveo da od tada antivakcinalne poruke, koje se nerijetko služe emocionalnim manipulacijama, počinju da utiču i na roditelje koji nisu imali priliku da osjete opasnost zaraznih bolesti.

On je ocijenio da je pojava društvenih mreža doprinijela da mnoštvo pogrešnih informacija, iskrivljenih podataka, nenaučnih činjenica i zlonamjernih tvrdnji protivnika napretka i vakcinacija lakše nalazi put do zbunjenih roditelja.

"Prosto je nevjerovatno da jedno mladno i moderno društvo u srcu Evrope sebi može dozvoliti da ima neracionalne stavove i odbojnost prema osnovnim civilizacijskim tekovinama. I upravo je to je ono što je veoma teško iskorijeniti i što me kao ljekara i zdravstvenog profesionalca posebno zabrinjava", rekao je Begić za crnogorske medije.

Prema njegovim riječima, istovemeno je sve izraženiji trend "liječenja na internetu".

"Nevjerovatno je koliko se kod nas koristi, a koliko je `doktor Gugl` opasan", upozorio je Begić.

Izvor: Srna